Lefoglalt orosz vagyon biztosítja az 50 milliárd dolláros hitelt, amit Ukrajna kapott a G7-től

2024. október 26. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Washingtonban bejelentette a világ hét legfejlettebb országából összeállt G7, hogy körülbelül 50 milliárd dolláros, vagyis majdnem 19 ezer milliárd forintos hitelt ad Ukrajnának, írja az MTI. A kölcsönt Ukrajna lefoglalt orosz bankszámlák kamatainak terhére kapja.

Helyi idő szerint pénteken adtak ki erről nyilatkozatot a hét ország (Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország) pénzügyminiszterei. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves tanácskozása után közölték, hogy a hitel visszafizetését a nyugati szankciók keretei között lefoglalt orosz vagyonok kamatai fogják garantálni. „Célunk, hogy még az idei év vége előtt megkezdjük a hitel folyósítását” – tették hozzá.

A G7 vezetői még júniusban állapodtak meg arról, hogy saját törvényeiknek megfelelően fogják felhasználni a lefoglalt orosz bankszámlák kamatait, hogy garantáljanak egy 50 milliárd dolláros, Ukrajnának adott hitelt. A pénteki, washingtoni ülésen ennek a technikai részleteit tisztázták a pénzügyminiszterek.

Összesen mintegy 300 milliárd eurónyi (több mint 121 ezer milliárd forintnyi) orosz vagyon kamatozása biztosítja az Ukrajnának adott hitelt. Kedden az Egyesült Államok bejelentette, hogy 20 milliárd dollárt vállal az Ukrajnának nyújtott kölcsönből, amihez az Európai Unió 19,4 milliárd dollárral járul hozzá.

Szeptemberben javasolta az Európai Bizottság, hogy az Európai Unió adjon legfeljebb 35 milliárd eurót hitel formájában Ukrajnának. A pontos összeget attól tették függővé, hogy a többi G7-partner mennyi kölcsönt ad. Mivel az Egyesült Államok az előzetesen bejelentett összeghez képest többet ad, ezért az EU csak 18 milliárd dollárral száll be. Az Európai Bizottság szeptemberben azzal indokolta a javaslatot, hogy Ukrajna sürgős költségvetési igényei miatt létfontosságú, hogy az összeget megkapja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!