A török hadsereg a kurdokra mért csapással reagált az ankarai merényletre

2024. október 24. – 07:21

Másolás

Vágólapra másolva

A török kormány közölte, hogy hadserege szerda este Irakban és Szíriában a PKK kurd fegyveres csoporttal kapcsolatban álló helyszínekre mért csapást, miután őket okolja egy Ankara közelében elkövetett támadásért, amelyben legalább öt ember meghalt – írja a BBC.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Törökországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is tiltott terrorszervezet, és az 1980-as évek óta harcol a török állam ellen az ország jelentős kurd kisebbségének jogaiért.

„Összesen 32, a terroristákhoz tartozó célpontot sikerült megsemmisíteni” a megtorló támadásban – áll a török védelmi minisztérium közleményében.

Recep Tayyip Erdogan elnök az X-en közzétett bejegyzésében „szörnyűségesnek” nevezte a TAI elleni támadást. Ali Yerlikaya belügyminiszter pedig azt mondta, hogy két támadót, egy nőt és egy férfit „semlegesítettek”. Ő is elmondta, hogy a támadásban valószínűleg a PKK vett részt.

A támadásról készült különböző videókon legalább két ember látható, amint fegyverrel lövöldöznek a Turkish Aerospace Industries (TAI) bejárata körül, amely a fővárostól mintegy 40 kilométerre található.

A török TUSAS légiközlekedési vállalat székhelyének bejárata a támadás után. Fotó: Stringer (Reuters)
A török TUSAS légiközlekedési vállalat székhelyének bejárata a támadás után. Fotó: Stringer (Reuters)

A TUSAS (Turkish Aerospace Industries) Törökország egyik legjelentősebb védelmi és űrkutatási vállalata, amely többek között az ország első nemzeti harci repülőgépét, a KAAN-t gyártja – jegyezte meg tudósításában a SkyNews. A TUSAS polgári és katonai repülőgépeket, pilóta nélküli légi járműveket és egyéb védelmi ipari és űrrendszereket tervez, gyárt és szerel össze.

Eddig egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a támadásért, amelyben 22 ember megsebesült.

Cevdet Yilmaz török alelnök elmondta, hogy az áldozatok közül négyen a TAI alkalmazottai voltak, míg az ötödik egy taxisofőr.

A helyi média korábban arról számolt be, hogy a támadók megölték a taxisofőrt, mielőtt elvették a járművét a támadás végrehajtásához.

A robbanás a műszakváltás idején történt, és a személyzetet óvóhelyekre kellett irányítani. Yerlikaya azt is megerősítette, hogy a támadásban megsebesült 22 személy között heten a különleges alakulat tagjai.

A törökországi rádió és televízió legfelsőbb tanácsának elnöke, Ebubekir Sahin arra figyelmeztetett, hogy az incidenssel kapcsolatos minden képet el kell távolítani a közösségi médiából, és felszólította a felhasználókat, hogy ne osszanak meg olyan képeket, amelyek „a terrorizmus céljait szolgálják”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!