Lelőtték a Sinaloa-kartell 19 tagját

2024. október 23. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói hadsereg hétfőn lelőtte a Joaquín Guzmán, más néven El Chapo (Köpcös) drogkereskedő által társalapított Sinaloa-kartell 19 feltételezett tagját Mexikóvárostól északnyugatra – közölte kedden a mexikói védelmi minisztériumra hivatkozva az MTI.

Sinaloa állam fővárosa, Culiacán és környékén azóta fokozódik az erőszak, hogy július 25-én az Egyesült Államokban letartóztatták Ismael El Mayo Zambadát, a Sinaloa-kartell másik alapítóját.

A kábítószer-kereskedelem történelmi jelentőségű alakjának elfogása testvérháborút robbantott ki rokonai és Joaquín „El Chapo” Guzmán drogkereskedő fiai között. Chapót még 2016-ban kiadták az Egyesült Államoknak, ahol életfogytiglani börtönbüntetését tölti a déli Colorado államban, egy szigorúan őrzött börtönben.

A védelmi minisztérium szerint a mexikói hadsereg által hétfőn agyonlőtt fegyveresek feltehetően az El Mayo frakcióhoz köthető kommandó tagjai voltak. A hétfői összecsapás során a mexikói hadsereg őrizetbe vette a kommandó állítólagos vezetőjét, El Maxot is, aki ugyanezen forrás szerint „aktívan részt vett a közelmúltbeli culiacáni erőszakos cselekményekben”.

A 76 éves Zambadát július 25-én tartóztatták le az Egyesült Államok déli részén, ahol Chapo egyik fiával szállt partra. A veterán drogkereskedő azzal vádolja Joaquín Guzmán Lópezt, az érintett fiút, hogy elrabolta őt, és átadta az amerikai igazságszolgáltatásnak.

A Sinaloa-kartell két frakciója közötti harcnak szeptember eleje óta csaknem kétszáz halálos áldozata van az azonos nevű államban a hatóságok szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!