Izrael ókori romok közelében bombázott Libanonban

2024. október 23. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael szerdán legalább négy légicsapást mért Libanon ősi kikötővárosára, Türoszra – írja a BBC a libanoni állami hírügynökség információi alapján. Hatalmas füstről számoltak be az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romoktól néhány száz méterre. Az izraeli hadsereg (IDF) korábban figyelmeztetést adott ki a kikötőváros lakóinak lakhelyük elhagyására. A BBC szerint már több tízezren menekültek el Türoszból Izrael intenzív bombázásai miatt.

Egy helyi katasztrófavédelmi egység szóvivője az AFP-nek azt mondta, hogy Türosz teljes lakosságát kimenekítik, de 14 ezer ember még a városban van. Hozzátette, hogy a helyiek a külvárosok felé tartanak.

A libanoni média szerint Izrael szerdán megint csapást mért Bejrút déli külvárosaira, bombázta Dél-Libanont és a Beka-völgyet is. Korábban is bombázták már ezeket a területeket, mert itt voltak a Hezbollah logisztikai és kommunikációs központjai. Az IDF közölte, hogy a bejrúti támadás célpontjai fegyverraktárak, fegyvergyártó létesítmények és a Hezbollah parancsnoki központjai voltak. Az izraeli hadsereg azt is hozzátette, hogy a napokban végrehajtott légicsapásokban több Hezbollah parancsnokot megöltek. A Hezbollah eddig nem kommentálta az IDF bejelentését.

A szélsőséges szervezet azonban bejelentette, hogy rakétákat lőtt ki Izraelre, Tel-Aviv közelében megszólaltak a szirénák is. A BBC információi szerint az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel utazó tisztviselők kérték, hogy szállítsák őket biztonságos helyre. Blinken kedden érkezett meg Izraelbe egy szélesebb körű közel-keleti körút keretében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!