Orbán Viktor: A pánikból csak rossz döntések születnek

2024. október 22. – 17:11

Orbán Viktor: A pánikból csak rossz döntések születnek
Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Aleksandar Vucic szerb elnök a révkomáromi migrációs csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatót 2024. október 22-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A nyugati vezetők pánikban vannak az illegális migráció miatt” – mondta Orbán Viktor kedden a szlovákiai Révkomáromban, az Európai Unió külső határainak védelméről szóló egyeztetés utáni sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

A magyar kormányfő Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel tárgyalt. A találkozó központi témája az illegális bevándorlás elleni közös fellépés és az Európai Unió (EU) külső határainak védelme volt. Szóba kerültek ezen kívül a regionális együttműködés megerősítésének lehetőségei, valamint az EU és a Nyugat-Balkán országai közti együttműködés is.

Orbán arról beszélt, hogy a pánikból csak rossz döntések születnek, ilyen Schengen felfüggesztése és a határellenőrzések visszaállítása is. Az illegális migráció így valójában az Európai Unió legnagyobb vívmányát, a határokon keresztül történő szabad mozgást rombolja le szerinte. „Előre lehetett látni, hogy a bűnözés megnő, és a migrációs paktum nem megoldani fogja a problémát, hanem fokozni fogja a bajt, ez a paktum tehát maga a probléma” – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök azt tapasztalja, hogy „lázadás közeli állapot” van az Európai Unióban. A lengyel miniszterelnök már bejelentette, hogy felfüggeszti az európai migrációs szabályok alkalmazását, de fellázadt a német kancellár is, aki jelezte, felfüggeszti azokat a szabályokat, amelyeket neki be kellene tartani a schengeni térség működése érdekében.

Orbán arra számít, hogy egyre többen fognak fellázadni, és „ez szétveri nemcsak a migrációs paktumot, – az megérdemli, hogy minél hamarabb eltemessük –, hanem szét fogja verni az európai együttműködést is”.

A migrációs paktumot ezért ki kell hajítani szerinte, és teljesen új megoldásokat kell választani.

„Szlovákia miniszterelnöke és én az unión belül készen állunk arra, hogy az új szabályok megalkotásában részt vegyünk, az biztos, hogy a mostani szabályokat el kell felejteni és újakat kell alkotni.”

Arról is beszélt a sajtótájékoztatón – amelyre a független médiát nem hívták meg –, hogy Magyarország elemi érdeke az együttműködés Szlovákiával és Szerbiával. Szlovákia Magyarország tíz legfontosabb gazdasági partnere között van, Szerbiával pedig a hatszorosára növelte a kereskedelmet Aleksandar Vučić kormányzása alatt.

A közmédia kérdésére úgy válaszolt Orbán, hogy „köztudott, a magyarok bíznak a huszárrohamokban, lesz buszos huszárroham, és el fogjuk vinni azokat a migránsokat jogszerűen, akiket a nyakunkba akarnak sózni a brüsszeliek Brüsszelben, de erről nem itt kell beszélnünk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!