Egy japán rendőrfőnök személyesen kért bocsánatot a férfitól, aki 48 évet ült ártatlanul a halálsoron

2024. október 22. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Egy japán prefektúra rendőrfőnöke személyesen kért bocsánatot Hakamada Ivaótól évtizedekig tartó szenvedéséért. A férfi 48 évet ült ártatlanul a halálsoron, majd végül egy DNS-vizsgálat mentette meg az életét – írja az AP News.

Amikor Sizuoka prefektúra rendőrfőnöke belépett a szobába, ahol Hakamada és nővére várta, a férfi némán felállt a kanapéról, hogy üdvözölje a rendőrfőnököt. „Sajnáljuk, hogy a letartóztatástól a felmentő ítélete jogerőre emelkedéséig tartó 48 éven át kimondhatatlan lelki fájdalmat és terhet okoztunk önnek” – mondta a rendőr, miközben Hakamada elé állt, és mélyen meghajolt. „Szörnyen sajnáljuk!”

Hakamada és testvére békésen fogadták a rendőrfőnök bocsánatkérését. Hakamada helyett, aki a halálsoron töltött évtizedek alatt kialakult állapota miatt nehezen tud beszélni, a 91 éves nővére azt mondta az újságíróknak: „Nincs értelme panaszkodni ennyi év után. A rendőrfőnök nem volt érintett az ügyben, és csak kötelességből jött ide.” Hozzátette: elfogadta a látogatást, mert szerette volna, ha bátyja egyértelműen elszakad a halálraítéltként eltöltött múltjától. Végül megköszönte a rendőrfőnöknek, hogy meglátogatta őket.

A 48 évet halálsoron töltő Hakamada Ivao egy átlagos japán család hatodik legkisebb gyerekeként született 1935-ben. 23 évesen, 1959-ben kezdte karrierjét a profi bokszban, majd egy miszogyárban helyezkedett el – a szójababból készült paszta a japán konyha egyik alapeleme. 1966. június 30-án élete váratlan fordulatot vett.

A gyár egyik igazgatójának a házát felgyújtották Sizuokában, de előtte a férfit és a feleségét, valamint a két tizenéves gyerekét egyaránt halálra késelték. A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy 200 ezer jen is eltűnt. A tűz oltásában segédkező Hakamadát ezután letartóztatták. Augusztusban beismerő vallomást tett. Eddig ez akár egy szokványos gyilkossági történet is lehetne, de Hakamada a bíróságon a vallomását visszavonta, ártatlanságát hangoztatta, és azt mondta, kikényszerítették az aláírását. Kiderült, hogy 23 napon át hallgatták ki, eközben kínvallatták, olykor inni sem hagyták, vécére sem mehetett ki, ütötték és rugdosták, majd megtört. 1968-ban halálra ítélték a kerületi bíróságon, mert megalapozottnak látták a vádat. Arról, hogy végül hogyan menekült meg a férfi közel ötven évvel később, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!