Moszkva csalást kiált a moldovai választások után

2024. október 21. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

A moldovai választások nem voltak szabadok, és az eredmények sok kérdést vetnek fel – mondta Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn. Vasárnap tartottak népszavazást Moldova EU-csatlakozásáról, ahol 50,17 százalékos többség szavazott igennel a Reuters hírügynökség információi szerint. Ezzel párhuzamosan elnökválasztás is volt az országban, a hivatalban lévő EU-párti államfő, Maia Sandu a szavazatok mintegy 41 százalékát szerezte meg, így november 3-án második fordulóra is sor kerül.

„Azt látjuk, hogy nehezen megmagyarázható a szavazatok növekedésének aránya Sandu és a népszavazás azon résztvevői javára, akik az EU-orientációt részesítették előnyben”

– mondta Peszkov a választásokról az MTI szerint. A Kreml szóvivője szerint a moldovai választási kampány „nem volt szabad”, az ellenzéktől megtagadták a kampányolás lehetőségét, és hatósági nyomást is gyakoroltak rá. Peszkov azt mondta, hogy az ellenzéket „üldözték, börtönbe zárták, kihallgatták”, de a médiájukat is ellehetetlenítették.

Az MTI szerint Sandu hétfőn a moldovai állampolgárokhoz fordult, mert egyértelmű bizonyítékokat talált arra, hogy a külföldi erőkkel együttműködő bűnözői csoportok „háromszázezer szavazatot akartak megvásárolni.” Peszkov szerint Sandu-nak bizonyítania kell, hogy bűnözői csoportok miatt nem kapott szavazatokat. A Kreml szóvivője azt mondta, hogy a hivatalban lévő elnöknek inkább azt kellene megmagyaráznia, miért nem értenek ilyen sokan egyet az ő irányvonalával. És hozzátette azt is, hogy a választások eredményei alapján rendellenesen megnőtt a hivatalban lévő moldovai elnökre és az európai integrációra leadott szavazatok száma.

Peter Stano, az EU szóvivője viszont már arról beszélt, hogy az EU-csatlakozásról szóló moldovai népszavazás Oroszország „példátlan beavatkozása” mellett zajlott. Stano a Reuters szerint azt mondta, Oroszország azért avatkozott be a választásokba, hogy destabilizálja a demokratikus folyamatokat Moldovában. Az EU szóvivője hozzátette, hogy Oroszország folyamatosan be akar avatkozni az európai országok belügyeibe.

A vasárnapi referendumon csekély többség szavazott arra, hogy az alkotmányba beillesszenek egy olyan záradékot, amely az uniós tagságot célként határozná meg. Maia Sandu hivatalban lévő elnök azonban azt szeretné, hogy Moldova 2030-ra csatlakozzon az Európai Unióhoz. Arról, hogy milyen körülmények között tartotta meg az ország a vasárnapi elnökválasztást és népszavazást, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!