Három napja vannak milliók áram nélkül Kubában, harmadszor sem sikerült helyreállítani az ellátást

2024. október 20. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton nem sokkal éjfél előtt a kubai hatóságok közölték, hogy a sziget áramellátásának helyreállítására tett erőfeszítések újra meghiúsultak – ez volt a harmadik próbálkozás az ellátás helyreállítására, így továbbra is milliók maradtak a sötétben éjszakára, írja a Reuters. Kora estére a hatóságok még némi előrelépésről számoltak be, majd bejelentették, hogy a hálózat ismét összeomlott, 22:25-kor a Havanna Electric Telegramon közölte, hogy újra kikapcsolták a rendszert. Később a posztot eltávolították, hogy miért, arra nem adtak magyarázatot, de vasárnap reggelre még mindig milliók voltak áram nélkül.

Kuba pénteken borult sötétbe, miután meghibásodott az ország egyik fő erőműve, az Antonio Guiteras hőerőmű. Pénteken az egész országban áramszünet volt, csak olyan helyeken volt áram, ahol működnek generátorok. A kubai kormány előzőleg bejelentette, hogy három napra leállítja az összes nem létfontosságú állami szolgáltatást az energiaválság miatt. Az ellátás szombaton részben helyreállt, majd estére újra összeomlott. A Reuters azt írja, az éjszaka folyamán kisebb tüntetések voltak Havannában.

A helyreállítás nemcsak az élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiány miatt sürgető, hanem azért is, mert közeledik a sziget felé az Oszkár hurrikán. A 140 kilométer/órás széllökésekkel járó hurrikán az előrejelzések alapján helyi idő szerint vasárnap délután éri el Kubát, az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint árvizeket és sárcsuszamlásokat okozhat az ország keleti területén, írja a BBC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!