Kuba egész területe sötétbe borult, 10 millióan maradtak áram nélkül

2024. október 18. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kuba egész területe sötétbe borult, miután az ország egyik fő erőműve, az Antonio Guiteras hőerőmű meghibásodott, így 10 millióan maradtak áram nélkül – közölte a kubai energiaügyi minisztérium az NBC News szerint. A hatóságok egyelőre nem tudják megmondani, mikorra áll helyre az áramszolgáltatás. Az ország egész területén áramszünet van, csak ott van áram, ahol generátorok működnek.

A kubai kormány előzőleg bejelentette, hogy három napra leállítja az összes nem létfontosságú állami szolgáltatást az energiaválság miatt, amely hatalmas áramkimaradásokat okoz – írja az al-Dzsazíra. Manuel Marrero miniszterelnök csütörtök este jelentette be az intézkedéseket, szerinte a kormánynak nincs más választása, mint „megbénítani a gazdaságot”.

A kormány az összes kulturális és szabadidős központ, valamint az állami iskolák hétfőig tartó bezárásáról hozott intézkedéseket. Marrero az energiahiányért a romló infrastruktúrát, az üzemanyaghiányt és a növekvő keresletet okolta.

„Az üzemanyaghiány a fő tényező” – mondta a miniszterelnök a tévében, amelynek adását éppen egy technikai hiba szakította meg. Miguel Diaz-Canel kubai elnök az Egyesült Államok pénzügyi és energetikai szankcióit tette felelőssé a problémáért, amely szerinte jelentősen megnehezíti az üzemanyag és más szükséges erőforrások behozatalát.

Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében fele annyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába. A kubai erőművek működését a karbantartás hiánya is akadályozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!