Irán elleni izraeli csapás terveiről szivárogtak ki titkos amerikai dokumentumok, vizsgálat indul

2024. október 20. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást folytat az Egyesült Államok Irán Izrael általi megtámadásáról szóló titkos dokumentumok jogosulatlan kiadása miatt, írja az Associated Press három amerikai tisztviselőtől származó információk alapján. A dokumentumokat az Egyesült Államok Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynöksége és a Nemzetbiztonsági Ügynöksége készíthették egy Irán elleni esetleges izraeli csapás előkészületeiről.

A kiszivárgásról szóló vizsgálat azt igyekszik felderíteni, hogyan jutottak hozzá illetéktelenek a dokumentumokhoz, beleértve azt is, hogy az amerikai hírszerzés egy tagja szándékosan szivárogtatta-e ki, vagy más módszerrel, például hackeléssel szerezték meg. Vizsgálják azt is, hogy más hírszerzési információk is veszélybe kerültek-e, és hogy ki férhetett hozzá a dokumentumokhoz a közzététel előtt.

A Pentagon közleményt adott ki arról, hogy tud a dokumentumokról szóló jelentésekről, de nem kommentálja az ügyet. Az izraeli hadsereg nem reagált az AP megkeresésére.

A két dokumentumot október 15-én és 16-án keltezték, pénteken egy iráni, Middle East Spectator néven futó Telegram-csatornán tették közzé, először azt állítva, hogy az amerikai hírszerzésből, később azt, hogy a védelmi minisztériumból származnak. A Politico azt írja, a Middle East Spectator nyilatkozata alapján a dokumentumok először egy privát Telegram-csoportban jelentek meg, mielőtt a csatorna felhasználója magánüzenetben megkapta őket. A jelentések szerint a dokumentumok műholdfelvételeket tartalmaznak egy Irán elleni esetleges izraeli katonai csapás előkészületeiről.

Az amerikai képviselőház elnöke, Mike Johnson vasárnap napközben a CNN egyik műsorában megerősítette, hogy nyomozás zajlik. A politikus szerint a kiszivárogtatás „aggasztó”, a vádak pedig „nagyon súlyosak”.

Az Egyesült Államok az elmúlt napokban sürgette Izraelt, hogy használja ki a Hamász-vezér, Jahjá Szinvár likvidálását arra, hogy tűzszünetet kössön Gázában, és felszólította arra is, hogy ne terjessze ki a katonai műveleteket Libanon északi területén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!