Amerikai dráma: heten meghaltak, amikor összeomlott a kikötői sétány egy apró szigeten

2024. október 20. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

Legkevesebb hét ember meghalt szombaton, miután az Egyesült Államokban, a Sapelo-szigeten összeomlott egy kompkikötő egy része – közölte a BBC a helyi hatóságok közlése nyomán. A Georgia államban található Sapelo egy Magyarországon egyáltalán nem ismert kicsi sziget, amit valaha a partmentén felszabadult fekete rabszolgák alapítottak. Ma már csak az ő leszármazottaik, pár tucat ember lakja a szigetet. Komppal közelíthető csak meg, iskolája sincs, így a gyerekeket minden reggel komp viszi-hozza a szárazföldre.

A terület a Georgia állambeli McIntosh megyében található, a szigetre tartó legfontosabb komp a Sapelo Island Visitors Center elnevezésű célkikötőből indul a 11 kilométerre található szigetre, ahová csak a lakók, a földtulajdonosok vagy azok a vendégek léphetnek be, akik ehhez a turisztikai hatóságok engedélyével rendelkeznek.

A katasztrófa idején azonban többen voltak a helyszínen, mert a helyi Hogg Hummock elnevezésű fekete közösség egy évente megrendezett ünnepségen emlékezett meg a közösség alapításáról. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miért szakadt le az a kikötői sétány, amely egy külső dokkot kötött össze egy másik part menti kikötővel.

A sérülteket folyamatosan szállítják a kórházakba a katasztrófavédelem továbbra is a helyszínen folytat mentési munkálatokat. Az első közlések szerint legalább 20 ember zuhant a vízbe, amikor a Marsh Landing Docknál, a partmenti épített útszakasz összeomlott. A baleset helyi idő szerint délután 16:30-kor történt (magyar idő szerint szombat este), miközben emberek éppen érkeztek a kulturális ünnepségre. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az állam minden segítséget igyekszik megadni a mentéshez és a közösségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!