Elhalasztották a kivégzését annak a férfinak, akit először ítéltek halálra megrázott csecsemő szindróma miatti gyilkosság kapcsán

2024. október 18. – 09:27

Elhalasztották a kivégzését annak a férfinak, akit először ítéltek halálra megrázott csecsemő szindróma miatti gyilkosság kapcsán
Robert Roberson a texasi börtönben – Fotó: Ilana Panich-Linsman / Innocence Project / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A texasi legfelsőbb bíróság leállította annak a férfinak a kivégzését, akit először ítéltek halálra egy megrázott csecsemő szindróma miatti gyilkosság kapcsán, írja az AP. Robert Robersont 2002-ben ítélték el, miután megölte kétéves kislányát.

A halasztást hetekig tartó vita előzte meg, mind republikánus, mind demokrata képviselők érveltek amellett, hogy a férfit nem megfelelő tudományos bizonyítékok miatt ítélték halálra.

Robersont most visszaküldik a Polunsky egységhez, ahol az állam férfi halálraítéltjeit tartják fogva.

A megrázott gyerek szindróma a leggyakoribb halálok a traumás fejsérülések között, az USA-ban évente 1200-1400 gyerek sérüléséért, illetve haláláért felelős. Általában semmiféle látható sérüléssel, töréssel nem jár, ezért ritkán gyanakszanak bántalmazásra. Az elnevezés beszédes: frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyermekre, ha valaki megrázza. A kisbaba még nem tudja megtartani a fejét, az ide-oda billeg erős gyorsulásokkal, lassulásokkal, miközben az agy csúszkál a koponyán belül. Néhány másodperc is elég ahhoz, hogy a kemény agyhártya alatt elszakadjanak az erek, vérömlenyek keletkezzenek és súlyosan károsodjon a baba agya.

Alabamában viszont csütörtökön kivégeztek egy férfit, aki beismerte, hogy 2016-ban kábítószeres befolyás alatt megölt öt embert baltával és fegyverrel, írja a CBS News. A 36 éves Derrick Dearman nem akart fellebbezni, az ítéletet méreginjekcióval hajtották végre. A férfi korábban édesapja kérésére adta fel magát a hatóságoknak.

Dearman azt nyilatkozta korábban, hogy „nem tisztességes az áldozatokkal vagy családjaikkal szemben, hogy tovább hosszabbítsák az igazságszolgáltatást, amit annyira megérdemlek. Szívesen odaadok mindent, amit csak tudok, hogy megpróbáljam törleszteni adósságom egy kis részét a társadalomnak minden szörnyűségért, amit elkövettem”.

Dearman kivégzése volt az ötödik Alabama államban 2024-ben, ezek közül kettőt nitrogéngázzal hajtottak végre. A másik kettő halálos injekcióval történt, ami továbbra is az állam elsődleges módszere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!