Putyin szerint nem fogják hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre

2024. október 18. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a BRICS-országok sajtóorgánumainak vezetőit fogadta Moszkvában.

„Kijelenthetem, hogy Oroszország ezt (az ukrán atomfegyver létrehozását) semmilyen körülmények között nem fogja megengedni” – mondta Putyin.

Putyin arról beszélt, hogy Oroszország képes nyomon követni, ha a britek vagy valaki más atomfegyvereket adna át Kijevnek, lévén a modern világban nem nehéz atomfegyvert létrehozni, de álláspontja szerint „a mai Ukrajna számára ez nem olyan egyszerű”.

„Minden ilyen irányú lépésre lesz a válaszunk” – figyelmeztetett az orosz elnök. Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, miszerint Ukrajnának vagy NATO-tagnak kell lennie, vagy nukleáris fegyverek létrehozására kell törekednie, újabb provokációnak minősítette.

Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, és a legutóbbi jelentésekben a kérdés kapcsán inkorrekt módon értelmezték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését – közölte pénteken az ukrán elnöki hivatal vezetője. „Nem gondoltunk atomfegyverekre, ezt elutasítjuk” – szögezte le Andrij Jermak.

A jelentések azután láttak napvilágot, hogy Zelenszkij csütörtökön beszámolt Donald Trump republikánus elnökjelölttel szeptemberben New Yorkban tartott találkozójáról, amelyen felvetette Ukrajna NATO-csatlakozásának az ügyét.

„Azt mondtam neki: a kivezető út most vagy az, hogy Ukrajnának atomfegyverei lesznek, ami védelmet jelentene a számunkra, vagy pedig valamilyen szövetségbe kell lépnünk” – mondta az ukrán elnök újságíróknak Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozón. Zelenszkij azonban hozzátette: „Nem az atomfegyvereket választjuk, hanem a NATO-t”. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!