Több tonna kokaint csempészett Amerikába és Kanadába egy volt snowboardos olimpikon

2024. október 18. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi drogkereskedő szervezetet irányított az egykori kanadai olimpikon, a snowboardos Ryan Wedding. A vád szerint a Wedding által vezetett bűnszervezet több tonna kokain szállított az Egyesült Államokba és Kanadába, és több bérgyilkosságért is felelősek – közölték amerikai szövetségi tisztviselők. A 43 éves Wedding jelenleg szökésben van, vele együtt 16 embert vádolt meg most az amerikai igazságügyi minisztérium – írta az ABC News.

Wedding 2002-ben még a Salt Lake City-i téli olimpián szerepelt, a parallel giant slalom versenyszámban a 24. helyen végzett. A sport után bűnözői pályára lépett, az elmúlt 13 évben Mexikóból irányította a drogkereskedő hálózatát. A szervezete évente körülbelül 60 tonna kokaint szállított – mondta Martin Estrada ügyész egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A csoport Los Angeles környékét használta a műveletei központjaként. A kokaint teherautókkal szállították Kolumbiából a Los Angeles-i rejtekhelyekre, amit aztán Kanadában és az Egyesült Államok keleti partvidékén is szétterítettek. A vád szerint csak idén áprilistól szeptemberig 250 millió dollárt mostak tisztára, a pénz egy részét kriptovalutában mozgatták.

A kanadai Ryan Wedding versenyez a férfi parallel giant slalom selejtezőjében a Salt Lake City-i téli olimpián 2002. február 14-én – Fotó: Adam Pretty / Getty Images
A kanadai Ryan Wedding versenyez a férfi parallel giant slalom selejtezőjében a Salt Lake City-i téli olimpián 2002. február 14-én – Fotó: Adam Pretty / Getty Images

A bűnüldöző szervek több mint egy tonna kokaint, három lőfegyvert, több tucat lőszert, 255 400 dollárt és több mint 3,2 millió dollárnyi kriptovalutát foglaltak le az elmúlt napokban tartott rajtaütések során. A vádiratban az is szerepel, hogy a csoport bérgyilkosokat alkalmazott. Az áldozatok között volt egy kanadai házaspár, akiket a lányuk szeme láttára gyilkoltak meg egy téves azonosítás után 2023-ban. A lányt is többször meglőtték, de ő túlélte a támadást – mondta az ügyész. Egy másik áldozatot idén májusban öltek meg egy drogadósság miatt, egy negyediket pedig áprilisban gyilkoltak meg.

A vádlottak közül sokakat az elmúlt hetekben tartóztattak le Kaliforniában, Michiganben, Floridában, Kanadában, Kolumbiában és Mexikóban. Többen várhatóan a jövő héten jelennek meg a bíróságon Los Angelesben, Michiganben és Miamiban. Wedding szökevénynek számít, az FBI 50 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel a letartóztatásához vezető bármilyen információért. Ha elítélik, életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá – közölte az igazságügyi minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!