Ausztráliában újra börtönbe küldhetik a tíz évnél idősebb elkövetőket

2024. október 17. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan újra büntethetővé válnak a 10 éves gyerekek Ausztrália Északi területén, miután leszállították a büntethetőség korhatárát.

A BBC tudósítása szerint az ausztrál regionális kormányzatok évek óta nagy nyomás alatt állnak, hogy a fejlett országokban bevett norma szerint 14 évben állapítsák meg a büntethetőség korhatárát, ugyanis több helyen ezzel a lépéssel a mai napig adósak maradtak. 2023-ban az Északi terület az államok és területek közül elsőként döntött úgy, hogy 12 évnél fiatalabbakat nem lehet börtönbe zárni, az augusztusban hatalomra került Megyei Liberális Párt azonban visszaállította a korábbi korhatárt.

Az alacsony korhatár a bűnözés elleni kemény fellépés ígéretével kampányoló párt szerint a gyerekeket védi majd a bűnözéstől, orvosok, emberi jogi aktivisták és bennszülött szervezetek azonban nem értenek egyet ezzel a magyarázattal. A kritikusok rámutatnak arra, hogy a büntethetőség leszállítása nem jár együtt a bűnözés csökkentésével, ráadásul aránytalanul sújtja az őslakosokat, melyeknek megvannak a maguk bevált eszközei a renitens gyerekek megregulázására.

A szövetségi kormányzat adatai szerint 2023 júniusában 800-nál valamivel több 10 éves vagy annál idősebb gyerek volt elzárva. Az Északi terület bíróságai arányaiban 11-szer annyi gyereket dugnak rács mögé, mint más államokban és területeken (Ausztrália legnagyobb közigazgatási egységeinek egy része „állam”, más része „terület” státuszban van). A bebörtönzött gyerekek nagy része az őslakos törzsek közül kerül ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!