A volt kijevi nagykövetet nevezték ki a varsói magyar nagykövetség élére

2024. október 15. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

A külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére Íjgyártó Bálint Istvánt nevezték ki Magyarország varsói nagykövetségének vezetésére – derül ki a hétfői Magyar Közlönyből.

Íjgyártó István rutinos nagykövetnek számít. 2010-től 2014-ig Magyarország oroszországi nagykövete volt. Ezután a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára lett. 2018-ban Íjgyártót kinevezték Magyarország ukrajnai nagykövetévé, ezt a pozíciót 2023 májusáig töltötte be. 2023-tól a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 30-án – Fotó: Kovács Attila / MTI
Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 30-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

A korábbi varsói nagykövet, dr. Kovács Orsolya rendkívüli és meghatalmazott felmentését augusztusban hirdették ki a Közlönyben. Szijjártó Péter előterjesztésére mentették fel pozíciójából. Kovács Orsolyáról a Direkt36 2023-ban azt írta a Telexen megjelent cikkében, hogy a cikk írásakor és azt megelőzően is ő volt Orbán Viktor állandó lengyel tolmácsa. Kovács olyan bizalmi emberré vált mindkét fél számára, aki „mindenről, a legfelsőbb szintű egyeztetésekről, legérzékenyebb témákról is tud”.

A nagykövetet személyesen ismerő források szerint Kovács magánbeszélgetésekben több alkalommal elmondta, hogy haza akar jönni Magyarországra. Ezt a források szerint azzal magyarázta, hogy emberileg nehezen viseli a magyar–lengyel viszony megromlását, és hogy egyre kevésbé tudja adni az arcát az Orbán-kormány Ukrajna-politikájához.

Korábban hosszabb cikkben is foglalkoztunk azzal, hogyan haragította magára Orbán Viktor a legközelebbi barátait.

2022 tavaszán például egy olyan csomag érkezett a varsói magyar nagykövetségre, amelyhez hasonló küldeménnyel a diplomáciai misszió tagjai még nem találkoztak. Egy dobozt kézbesítettek hozzájuk, amelyet erős bűz lengett körül. Így amikor a nagykövetség titkárságán felbontották a csomagot, már nem is okozott olyan nagy meglepetést a tartalma: a doboz ürülékkel volt tele.

A magyar kormány ellen irányuló lengyel haragnak közel sem csak ez volt az egyetlen szélsőséges megnyilvánulása. Egy, a történteket ismerő forrás szerint tömegével jelentek meg a gyalázkodó kommentek a varsói magyar nagykövetség Facebook-oldalán, sőt halálos fenyegetések is érkeztek, amelyekről a követség értesítette a biztonsági részleget, az pedig a lengyel rendőrséget. „Kitapossuk a beleteket, ti oroszbérencek!” – a forrás szerint ilyen és ehhez hasonló üzenetek érkeztek tömegével 2022 tavaszán, a fenyegetések miatt pedig diplomaták is tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!