Felmentették a varsói nagykövetet, akinek már kínos lehetett Orbánék Ukrajna-politikája

2024. augusztus 9. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter előterjesztésére felmentette Sulyok Tamás köztársasági elnök dr. Kovács Orsolya rendkívüli és meghatalmazott varsói nagykövetet – figyelt fel a változásra a 444.hu a csütörtöki Magyar Közlönyben. A Közlönyből továbbiak nemigen derülnek ki, a döntésnél az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés b) pontjára hivatkoznak. Az Alaptörvény ezen része a köztársasági elnök jogait szabályozza, és úgy szól: „A köztársasági elnök megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket.” Dr. Kovács Orsolyát érdemei elismerése mellett mentették fel még június végén, de az ellenjegyzést is megkapta már a döntés Szijjártó Pétertől júliusban, viszont csak egy hónappal később tették közzé azt a Közlönyben.

Kovács Orsolya helyére a korábbi ukrajnai nagykövetként dolgozó Íjgyártó Istvánt javasolta Szijjártó Péter, ehhez meg is hallgatta már májusban az illetékes bizottság – írta a Hvg.hu.

Kovács Orsolyáról a Direkt36 2023-ban azt írta a Telexen megjelent cikkében, hogy a cikk írásakor és azt megelőzően is ő volt Orbán Viktor állandó lengyel tolmácsa. „Mindig ő volt ott a Kaczyński–Orbán négyszemközti tárgyalásokon, és már nagykövetté való kinevezése után is hozzá ragaszkodott Kaczyński, hogy ő tolmácsoljon” – mondta akkor egy, a magyar külügyminisztérium belső ügyeit ismerő forrás, aki szerint Kovács olyan bizalmi emberré vált mindkét fél számára, aki „mindenről, a legfelsőbb szintű egyeztetésekről, legérzékenyebb témákról is tud”.

A nagykövetet személyesen ismerő források állítása szerint Kovács – akinek a kiküldetése egyébként lejárt, de azt egyértelműen alkalmas utód híján meghosszabbították – magánbeszélgetésekben több alkalommal elmondta, hogy haza akar jönni Magyarországra. Ezt a források szerint azzal magyarázta, hogy emberileg nehezen viseli a magyar–lengyel viszony megromlását, és hogy egyre kevésbé tudja adni az arcát az Orbán-kormány Ukrajna-politikájához. Emiatt a Direkt36 kereste Kovácsot és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ám nem reagáltak kérdéseikre. Úgy tudjuk, Kovács Orsolya időközben Sulyok Tamás elnöki tanácsadója lett. Felmentése miatt kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!