A német hírszerzés vezetője szerint az oroszok már a NATO elleni katonai konfliktusra készülnek

2024. október 14. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly figyelmeztetést fogalmazott meg hétfőn a német hírszerzést vezető Bruno Kahl, aki egy parlamenti meghallgatáson arról beszélt, hogy Oroszország új világrendet akar létrehozni, a titkosszolgálatai pedig már meg is kezdték azt a hibrid háborút a nyugati világ ellen, amellyel egy fegyveres konfliktusnak ágyaznak meg a NATO ellen. Kahl szerint pedig legkésőbb 2030-ra minden feltétel adott is lesz ehhez – írja a Politico.

Kahl a meghallgatáson arról beszélt, hogy az orosz fenyegetés folyamatosan nő, nemcsak Németországgal, hanem az egész nyugati világgal szemben – egyre több például a kém, egy kémből pedig könnyen lehet szabotőrt csinálni. Oroszország egyre több titkosszolgálati műveletet hajt végre, és a hadseregének fejlesztésére is rengeteg pénzt költ. Így Kahl szerint katonák és felszerelés tekintetében pár éven belül arra a szintre kerülhet, hogy már támadást tud indítani a NATO ellen.

Mielőtt ez megtörténne, Putyin szerinte arra fog játszani, hogy minél jobban megossza a NATO-t, és tesztelni fogja, hogy meddig mehet el anélkül, hogy nyílt konfliktusra kerülne sor. A németek nem meglepő módon úgy látják, az oroszok jelenlegi legfontosabb célja, hogy aláássák az ukránok támogatását a nyugati világban, az ezt segítő dezinformációs kampányok pedig Németországban is széles körben jelen vannak.

Kahl szerint Putyin végső célja az, hogy kiszorítsa az Egyesült Államokat Európából, a NATO érdekszféráját pedig visszanyomja odáig, ahol 1990 körül is volt, ezzel ismét megteremtve egy, a saját befolyása alá tartozó térséget. Azt, hogy az oroszok nemcsak a NATO keleti határán, hanem jóval nyugatabbra is komoly akciókat folytatnak, jól mutatja például, hogy idén az amerikai és a német hírszerzés már meghiúsított egy tervezett merényletet, amelyben a fegyvergyártó Rheinmetall vezérigazgatójával akartak végezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!