Elindult az embertranszport Olaszországból: a tengeren elfogott migránsokat viszik át albán táborokba

2024. október 14. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban elindult az első migránscsoport az Albániában létesített táborokba – közölte az MTI a római belügyminisztérium tájékoztatása alapján hétfőn.

Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója szállítja az első csoportot az Albániában pénteken megnyitott táborokba. A hajó Lampedusáról indult és Shengjin kikötőjébe tart. A csoportban kizárólag az olasz hatóságok által biztonságos országnak nyilvánított származó férfiak vannak, köztük egyiptomi és bangladesi állampolgárok., akik mind az utóbbi napokban érkeztek a földközi-tengeri migrációs útvonalon. A férfiakkal érkezett nők, gyermekek, betegek Lampedusán maradtakl de családtagokat nem választottak el egymástól a közlés szerint.

Shengjinbe érkezve a férfiakat az Olaszország által létesített táborban helyezik el, itt jelezhetik nemzetközi védelem iránti kérelmüket is. Az Albánia területén található, de olasz hatáskörbe tartozó táborban az Olaszország területén gyakorolt jogi eljárás érvényes, vagyis a határállomásként és regisztrációs pontként (hotspot) működő táborban elhelyezett személyek feltartóztatását a római idegenrendészet rendeli el, amit negyvennyolc órán belül az illetékes római bíróságnak kell megerősítenie. A menedékkérelmek elbírálása legalább négy hetet vesz igénybe.

Shengjinből az embereket a közeli Gjaderbe szállítják át, ahol különválasztják a menedékkérelemre jogosultakat a kiutasítandóktól. Előbbiek számára nyolcszáz, utóbbiaknak négyszáz helyet biztosítottak. Gjaderben húszfős börtönt is építettek. A Shengjinben és a Gjaderben létesített táborok zárt központok, az emberek nem hagyhatják el azokat.

A két tábor egyszerre háromezer embert tud befogadni, ami olasz számítások szerint évente 39 ezer migránst jelent. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt mondta, a táborok célja az indulások megfékezése is. „Ez az első ilyen megállapodás, éppen ezért történelmi jelentősége van Olaszország és az egész Európai Unió számára” – magyarázta a megállapodás után. „Olaszország szólítására Albánia válaszolt” – mondta ugyanerről Edi Rama albán kormányfő. Rama hozzátette, Albánia nem az EU tagja, de attól még Európa részének tartja magát, és európai szemmel tekint a közös problémákra.

Albániában egyeseknek annyira tetszik a menedékkérők átvállalásáról szóló olasz-albán paktum, hogy nemrég a táboroktól nem messze tematikus étterem nyílt: az Edi Ramához közel álló Gjergj Luca vendéglátós vállalkozó új helyét Trattoria Meloninak hívják, a falakat pedig Giorgia Meloni arcképei díszítik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!