Izrael szerint a Hezbollah mentőket használ fegyverszállításra Libanonban

2024. október 13. – 10:21

Izrael szerint a Hezbollah mentőket használ fegyverszállításra Libanonban
Október 13-án izraeli csapás érte a libanoni Nabatieh piacterét – Fotó: Abbas Fakih / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az izraeli háborúról.

Újabb evakuálásokat rendelt el Izrael Dél-Libanonban. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy eddig több tucatnyi Hezbollah-célpontot találtak el. Az IDF szerint a célpontok között voltak hordozórakéták és lőszerraktárak is. A hadsereg szerint libanoni civillakásokban is találtak Hezbollah-fegyvereket. Erről felvételeket is tettek közzé, amelyen aknavetők, golyóálló mellények és fegyverek láthatók.

Izrael azzal fenyegetőzött a hétvégén, hogy célba fogja venni a mentőket Libanonban. Szombaton az izraeli hadsereg azt állította, hogy a Hezbollah fegyveresei mentőautókat használnak fegyverek szállítására. Izrael felszólította az egészségügyi csapatokat, hogy „kerüljék el a Hezbollah tagjait, ne működjenek együtt velük”.

Az IDF szóvivője egy bejegyzésben meg is fenyegette a mentősöket: azt írta, hogy a hadsereg „minden fegyverest szállító járművet megcéloz a jármű típusától függetlenül”. Izrael állítására egyelőre nincs bizonyíték.

Izrael szerint az elmúlt napon „mintegy 200 terrorista célpontot” támadtak meg Libanonban. A mostani evakuációs parancs is olyan dél-libanoni falvakat említ, amelyek a közelmúltban már célpontjai voltak izraeli támadásoknak: sok falu ezekből már egy ideje emiatt üresen áll.

Izrael szerint a Hezbollah szombaton közel 320 támadást indított országuk ellen. Egyéb adatokat az izraeli erők nem közöltek, de néhány észak-izraeli várost lezártak a nyilvánosság elől.

(Times of Israel, Guardian, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!