Helyi források szerint pénteken Izrael csapást mért Dzsabáliában, legalább 30-an meghaltak

2024. október 12. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 30 embert öltek meg izraeli csapások a pénteki nap folyamán a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabália városra és az ott elhelyezkedő menekülttáborra – közölte a gázai polgári védelmi ügynökség.

Izrael a múlt héten indított offenzívát Észak-Gázában, amelynek célja a Hamász átcsoportosításának megakadályozása.

Az ügynökség szóvivője, Mahmud Bassal szerint helyi idő szerint este háromnegyed 10 körül csapott le az IDF a menekülttábornál. Legalább 12-en meghaltak, köztük nők és gyerekek, 14-en pedig eltűntek, valószínűleg a romok alatt rekedtek. A táborból származó halálos áldozatok számát nem lehet függetlenül ellenőrizni, mivel Izrael nem engedi be a külföldi újságírókat.

Az incidenst megelőzően Ahmad al-Kahlut – az ügynökség észak-gázai igazgatója – azt mondta, hogy 18 ember halt meg több csapásban, köztük a táborban lévő nyolc iskolát ért találatokban, amelyek a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek menedékhelyéül szolgáltak.

A Bassal és Kahlut által közölt adatok alapján egy napon belül összesen legalább 110-en sérültek meg.

Az izraeli hadsereg szerint pénteken több tucat fegyverest ölt meg Dzsabáliában. A Guardian szerint a megbízhatónak ítélt hírügynökségek fotóin viszont sok gyermek is látható a halottak között.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!