CNN: Irán megijedt és diplomáciai erőfeszítésekbe kezdett, hogy Izrael ne bombázza le a nukleáris létesítményeit

2024. október 12. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN forrásai szerint az iráni kormány „rendkívül ideges”, és sürgős diplomáciai erőfeszítésekbe fogott, hogy felmérje, segítenének-e a környező országok megvédeni Teheránt egy esetleges izraeli csapás során. Emellett azt is vizsgálják, hogy vajon csökkenthetik-e Izrael válaszlépésének mértékét, amit az október 1-jén végrehajtott iráni rakétatámadásra adnának.

Az ügyet ismerő források szerint Irán aggódni kezdett, miután az általuk támogatott Hezbollah jelentősen meggyengült az izraeli támadásokban. Az is fokozza az aggodalmaikat, hogy nem biztos, hogy az Egyesült Államok meg tudja győzni Izraelt, hogy ne mérjen válaszcsapásokat az iráni nukleáris és olajipari létesítményekre.

Az Egyesült Államok konzultált Izraellel arról, hogy milyen választ tervez Irán október 1-jei támadására, és amerikai tisztviselők világossá tették, hogy nem akarják, hogy Izrael iráni nukleáris létesítményeket vagy olajmezőket vegyen célba. Az izraeli kormány azonban már más alkalmakkor is elmulasztott konzultálni a Fehér Házzal – például a robbanó csipogós akciónál. A CNN szerint az USA Jeruzsálemre gyakorolt befolyása némileg csökkenni látszik.

Az Egyesült Államok Öböl menti szövetségesei, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Katar szintén aggodalmukat fejezték ki az USA felé az iráni olajlétesítmények elleni esetleges támadás miatt, amely negatív gazdasági és környezeti hatásokat okozhatna az egész régióra nézve – mondta egy arab diplomata a CNN-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!