Újabb izraeli légicsapás érte Bejrútot, a libanoni egészségügyi minisztérium szerint huszonketten meghaltak

2024. október 11. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint huszonkét ember meghalt, 117 pedig megsérült a Bejrútot csütörtök éjszaka ért újabb izraeli légicsapásban. A BBC tudósítói hangos robbanásokat hallottak Bejrút Bachoura városnegyedében, a mentők több embert kórházba szállítottak.

A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Vafik Szafa Hezbollah-tag, a meggyilkolt Haszán Naszrallah közeli szövetségese volt a csütörtöki támadások célpontja. Szafa valószínűleg túlélte a légitámadást, de ezt az információt egyelőre sem az izraeli hadsereg (IDF), sem az Irán által támogatott Hezbollah nem erősítette meg.

Az izraeli légicsapások Bachoura városrész két lakótelepét érintették. A BBC szerint a támadás több nap csend után érte Libanon fővárosát. Ez a harmadik alkalom, hogy Izrael bombázta Bejrútot. Korábban a főváros déli részén fekvő Dahieh nevű külvárost támadták, az izraeli erők több Hezbollah-tagot likvidáltak, és lőszerraktárakat is megsemmisítettek itt.

Tűzoltók végzik a mentési munkálatokat az egyik izraeli légicsapás helyszínén a libanoni Bejrútban, 2024. október 11-én – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters
Tűzoltók végzik a mentési munkálatokat az egyik izraeli légicsapás helyszínén a libanoni Bejrútban, 2024. október 11-én – Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Egy helyi nő azt mondta a BBC-nek, hogy az izraeli rakéták egy lakóépületet is eltaláltak. A légicsapás órákkal azután történt, hogy két indonéz békefenntartó megsérült Dél-Libanonban, amikor egy izraeli tank rálőtt egy megfigyelőtoronyra – közölték az ENSZ ideiglenes libanoni erői (UNIFIL) egy közleményben.

Az UNIFIL-t 1978-ban hozták létre azzal a céllal, hogy megfigyelje a konfliktusokat Dél-Libanonban, és humanitárius segítséget nyújtson a helyi civileknek. Az ENSZ szerint a békefenntartók nem sérültek meg súlyosan, de még kórházban kezelik őket. Az ENSZ hozzátette, hogy a békefenntartók elleni szándékos támadás „a nemzetközi jog súlyos megsértése.” Az IDF viszont azt állítja, azután lőtték a bázis környékét, hogy szóltak az ott tartózkodóknak, menjenek védett helyre.

Eközben a Hezbollah közölte, hogy a dél-libanoni Naqoura városának közelében rakétákat lőtt ki izraeli katonákra. Az ENSZ szerint a szélsőséges szervezet erői aggódnak az Izrael által szeptember 30-án indított szárazföldi hadművelet miatt.

Az izraeli–palesztin konfliktusról itt olvashatják a legutóbbi összefoglalónkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!