A Vatikánba látogatott Volodimir Zelenszkij

2024. október 11. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Európai körútjának újabb állomásaként a Vatikánba látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken – írja a Kijev Independent.

A lap azt írja, Ferenc pápa és az ukrán elnök találkozója harmincöt percig tartott. Ajándékként a pápa többek között egy szárba szökő virágot ábrázoló bronz domborművet adott át Zelenszkijnek „a béke törékeny virág” felirattal. Ezen kívül egy kötetet az ukrán görög-katolikusok üldözésének történetéről a szovjet korszakban, és egy idei pápai dokumentumot a mesterséges intelligencia alkalmazásának veszélyeiről, melyek hozzájárulhatnak a „háború őrületének” fokozásához.

Zelenszkij cserébe egy olajfestményt adott át az egyházfőnek, amely egy kislányt ábrázol a 2022-es bucsai mészárlás jelképeként. A képhez fűzött magyarázat szerint az ukrán elnök a népe által elszenvedett borzalmakra akarta Ferenc pápa figyelmét felhívni.

Az MTI értesülései szerint az ukrán elnök magánaudienciáján mindenekelőtt a békéről és az ukrajnai gyermekek helyzetéről esett szó. A pápának és Zelenszkijnek ez volt a negyedik találkozója, a harmadik a Vatikánban, és a harmadik a háború kitörése óta. Első alkalommal az egyházfő 2020. február 8-án fogadta az ukrán elnököt a Vatikánban.

Zelenszkij az X-en számolt be a találkozóról. Hangsúlyozta, Ukrajna számára „hihetetlen fájdalmat” jelent az oroszországi táborokban fogva tartott civilek, felnőttek és gyermekek sorsa.

Ferenc pápa korábban többször elítélte Oroszország invázióját, márciusi kijelentése azonban visszatetszést váltott ki Ukrajnában. A pápa akkor azt mondta, Ukrajnának elég bátornak kell lennie a „fehér zászlóhoz”, és tárgyalnia kellene a két évvel ezelőtt Moszkva által indított teljes körű inváziót követő, tízezrek életét követelő háború lezárásáról.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter akkor úgy reagált a pápa felszólítására, „ami a fehér zászlót illeti, ezt a vatikáni stratégiát a 20. század első felének történelméből ismerjük. Arra kérem önöket, hogy ne ismételjék meg a történelmi hibákat, és következetesen támogassák Ukrajnát és népét az életben maradásért vívott tisztességes harcában. A mi zászlónk kék-sárga. Alatta élünk, halunk és diadalmaskodunk. Más zászlót nem emelünk fel.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!