Ukrajna a pápának: a második világháborúban sem ajánlgattak béketárgyalásokat Hitlerrel

2024. március 10. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautasította Ukrajna vatikánvárosi nagykövetsége vasárnap Ferenc pápa Kijevnek szánt javaslatát a béketárgyalásokról, kiemelve: a második világháborúban sem ajánlgattak béketárgyalásokat Hitlerrel.

„A következetesség nagyon fontos. Amikor harmadik világháborúról beszélünk, amely éppen most zajlik, tanulnunk kell a második világháborúból” – áll a diplomáciai képviselet közösségi médiában közzétett üzenetében, melyben aláhúzzák: „Ha véget akarunk vetni a háborúnak, mindent meg kell tenni azért, hogy levágjuk a sárkányt!”

„Ami a fehér zászlót illeti, ezt a vatikáni stratégiát a 20. század első felének történelméből ismerjük. Arra kérem Önöket, hogy ne ismételjék meg a történelmi hibákat, és következetesen támogassák Ukrajnát és népét az életben maradásért vívott tisztességes harcában.

A mi zászlónk kék-sárga. Alatta élünk, halunk és diadalmaskodunk.

Más zászlót nem emelünk fel” – írta vasárnap Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.


Kuleba egyúttal köszönetet mondott Ferenc pápának, hogy rendületlenül imádkozik a békéért. „Továbbra is reméljük, hogy az Európa szívében pusztító háború két éve után talál majd lehetőséget arra, hogy apostoli látogatást tegyen Ukrajnában, és támogatásáról biztosítsa a több mint egymillió katolikus ukránt, több mint ötmillió görögkatolikust, valamennyi keresztényt és minden ukrán embert” – tette hozzá a külügyminiszter.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is bírálta vasárnap Ferenc pápa ukrán–orosz béketárgyalásokról szóló felvetését. „Mi lenne, ha ellentételezés gyanánt Putyint bátorítanánk arra, hogy legyen bátorsága hadseregét kivonni Ukrajnából? Akkor nyomban béke állna be anélkül, hogy tárgyalásokra volna szükség” – írta Sikorski.

Ferenc pápa egy interjúban kijelentette: Ukrajnának elég bátornak kell lennie a „fehér zászlóhoz”, és tárgyalnia kellene a két évvel ezelőtt Moszkva által indított teljes körű inváziót követő, tízezrek életét követelő háború lezárásáról.

A katolikus egyházfőt a svájci RSI televízióval készült interjúban arról kérdezték, mi az álláspontja arról a vitáról, amelyben az egyik fél szerint Ukrajnának fel kellene adnia azokat a területeket, amelyeket nem tudott visszafoglalni, a másik oldal szerint viszont ez az erősebb fél lépéseit legitimálná.

„Bizonyos értelmezés szerint ez (utóbbi) igaz. Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal”

– mondta a pápa a március 20-án adásba kerülő interjúban, amelynek az átirata és egy részleges videófelvétel szombaton került a Reuters brit hírügynökség birtokába.

(ANSA, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!