Zelenszkij szerint hónapokon belül elmozdulhatnak a béke felé, de a szombatra tervezett csúcstalálkozó elmarad

2024. október 9. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Októberben, novemberben és decemberben valódi esélyünk van arra, hogy a dolgok a béke és az állandó stabilitás felé mozduljanak. A csatatéren kialakult helyzet lehetőséget ad nekünk erre. Merész döntéseket kell hoznunk” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Dubrovnikban tartott Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón. 2022 augusztusa óta ez volt a harmadik olyan találkozó, amelyen a délkelet-európai országok vezetői fejezik ki szolidaritásukat és támogatásukat Ukrajnának, írja az MTI.

A találkozó résztvevői között volt Natasa Pirc Musar szlovén, Aleksandar Vucic szerb, Vjosa Osmani koszovói, Jakov Milatovic montenegrói elnök, Kiriákosz Micotákisz görög, Dimitar Glavcsev bolgár, Edi Rama albán, Borjana Kristo boszniai, és Hrisztijan Mickoszki észak-macedón miniszterelnök. Moldovia, Törökország, Románia külügyminiszteri szinten képviseltette magát.

Zelenszkij azt mondta: ha Ukrajnát meghívnák a NATO-ba, az lépést jelentene a béke felé, mert ezzel Oroszország geopolitikai vereséget szenvedne. „Ukrajnának van helye a NATO-ban? Ha igen, akkor Putyin elveszíti a geopolitikai csatát. Oroszországnak el kell fogadnia, hogy Európának vannak határai, vannak független államok, amelyeknek joguk van megválasztani a jövőjüket” – mondta az ukrán elnök. Számítanak Joe Biden amerikai elnökre, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország erős és bölcs lépéseire, hogy biztonságot és békét hozhassanak Európába, tette hozzá.

Az viszont nem jó hír az ukrán elnöknek, hogy hivatalosan is elhalasztották a németországi Ramstein légibázison szombatra tervezett csúcstalálkozót, amelyen Zelenszkij egy „győzelmi tervet” akart bemutatni a nyugati vezetőknek, írja a Guardian.

A csúcstalálkozó azért nem jön létre, mert Joe Biden amerikai elnök bejelentette: országában marad a Floridát fenyegető Milton hurrikán miatt. A szombati találkozón Keir Starmer brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is részt vett volna, de miután Biden közölte, hogy nemk lesz ott, az ő jelenlétük kétségessé vált. Andrzej Duda lengyel elnök is még a találkozó elhalasztásának bejelentése előtt lemondta a részvételt.

Pedig a ramsteini találkozó fontos lett volna Zelenszkijnek. Azért akart lobbizni, írja a Guardian, hogy nagy hatótávolságú rakétákat használhassanak Oroszország területén végrehajtott támadásokhoz, és újabb légvédelmi rendszereket kapjanak az orosz támadások elhárítására. Ukrajna javaslatokat akart tenni a harcok leállítására – bár az nem világos, hogy ezt milyen módon lehetne elérni. Oroszország továbbra is fokozatosan teret nyer Kelet-Ukrajnában, és a Kreml azt reméli, hogy Trump győzelme esetén leállítják a milliárdos katonai támogatást, jegyzi meg a Guardian.

Ukrán források szerint Zelenszkij pénteken Berlinbe utazik, hogy találkozzon Olaf Scholz német kancellárral. Német tisztviselők azt is megígérték, hogy hamarosan egy újabb találkozót tartanak Ukrajna helyzetének megvitatására, de az nem világos, hogy erre sor kerül-e a novemberi amerikai elnökválasztás előtt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!