Ha nem hajlandóak kiköltözni, a házaikból koporsó lesz – közeledik a Milton hurrikán Floridához

2024. október 9. – 18:02

Ha nem hajlandóak kiköltözni, a házaikból koporsó lesz – közeledik a Milton hurrikán Floridához
Bedeszkáznak egy házat a Milton hurrikán érkezése előtt, St. Pete Beach, Florida – Fotó: Octavio Jones / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Halálos és katasztrofális” vihart hoz a Milton hurrikán Floridába – mondta az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség (Fema) vezetője néhány órával azelőtt, hogy a hurrikán elérte volna az Egyesült Államok partjait.

A Florida államban található Tampa polgármestere, Jane Castor a kisebb, egyemeletes házakban élőknek, akik nem hajlandóak kiköltözni azt üzente: a házaikból koporsó lesz. „Ha egy egyemeletes házban laksz, és a 15 láb magas árhullám beáramlik a házadba, akkor nincs hová menned. Az otthon, amiben laksz, végül koporsóvá válik” – fogalmazott. Castor már kedden is kijelentette: ha valaki evakuációs területen marad, meg fog halni.

A BBC beszámolója szerint a Fema vezetője arról beszélt, hogy tisztviselők már látják a vihar hatásait. Szerinte egyesek még biztonságosan evakuálhatók, de akik maradnak, azoknak a helyi hatóságokhoz kell fordulniuk tanácsért. Criswell közölte, hogy kapcsolatban áll Florida kormányzójával, Ron DeSantisszal, Joe Biden amerikai elnököt és Kamala Harris alelnököt is tájékoztatják a helyzetről.

A Fema vezetője arra kérte a hurrikán útjában élőket, hogy „készüljenek fel a katasztrofális hatásokra”. Ron DeSantis floridai kormányzó tájékoztatóján kijelentette, hogy az állam most erősít és felkészül egy nagyobb csapásra, hozzátette: még mindig van remény, hogy a Milton tovább gyengülhet, mielőtt eléri Florida belsőbb részeit.

Florida partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést, ez az állam történetének legnagyobb ilyen művelete. A Reuters szerint még szerdán is több ezren próbálták elhagyni a veszélyeztetett területeket, ami közlekedési dugókat és üzemanyaghiányt okoz. A hurrikán miatt a következő napokban több mint 3000 repülőjáratot kell majd törölni.

A Reuters szerdán arról is írt, hogy elemzők szerint a biztosítótársaságok a 2005-ös Katrina hurrikánhoz hasonló összegek kifizetésére készülhetnek, a kárösszeg Floridában akkor elérte a 100 milliárd dollárt. A Milton esetében úgy számoltak, hogy 60-100 milliárd dollár között alakulhat majd az az összeg. A várható rekordösszeg miatt egyébként estek is a biztosítótársaságok részvényei az elmúlt napokban. Eddig a 2022-es Ian hurrikán a második a biztosítási összegek tekintetében, két évvel ezelőtti pusztításai 60 milliárdjába került a biztosítóknak.

Két magyar olvasónk kedden a leginkább veszélyeztetettek közé tartozó Tampa térségéből osztotta meg, hogy néz ki a felkészülés, miközben még látszódnak a Helene hurrikán pusztításának nyomai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!