MI5: Az orosz hírszerzés azon dolgozik, hogy káosz legyen a brit utcákon

2024. október 9. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hírszerzés célja, hogy káoszt okozzon a brit és az európai utcákon – fogalmazott éves jelentésében Ken McCallum, az MI5 vezetője. A BBC azt írja, McCallum szerint a GRU kémei „gyújtogatásokat, szabotázsokat és veszélyes akciókat” hajtottak végre Nagy-Britanniában, miután az Egyesült Királyság támogatta Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban.

Az MI5 vezetője emellett arról is beszélt, hogy 2022 óta húsz, Irán által támogatott merényletről értesültek, amelyek „potenciálisan halálos fenyegetést jelentettek a brit állampolgárok számára.” Hozzátette, hogy munkájának nagy része még mindig leginkább iszlamista szélsőségesekkel, majd szélsőjobboldali terrorizmussal kapcsolatos.

A kettő együttállása miatt az MI5-nak pokolian nehéz dolga van – jelentette ki McCallum az MI5 tájékoztatóján. Elmondása szerint mivel az Egyesült Királyságnak vezető szerepe van Ukrajna támogatásában, ez azzal is jár, hogy az ország további agresszióra számíthat Vlagyimir Putyin rezsimjétől.

McCallum arról is beszámolt, hogy Oroszország 2022 eleji, ukrajnai inváziója óta több mint 750 orosz diplomatát utasítottak ki Európából, nagy többségük kém volt. Emellett megtagadták a diplomáciai vízumot azoktól, akikről Nagy-Britannia és a szövetségesek azt gyanítják, az orosz hírszerzésnek dolgoznak. Az MI5 vezetője szerint az orosz vezetés a „piszkos munka” elvégzéséhez magánhírszerzőkhöz és bűnözőkhöz fordultak, ez azonban sebezhetőbbé tette őket. A BBC azt írja, McCallum már korábban is beszélt a nyilvánosságnak az orosz és iráni fenyegetésekről, ezúttal azonban a korábbiaknál is élesebben vádolta Moszkvát.

McCallum arról is beszélt, hogy a 22 éves Mahsa Amini  2022-es meggyilkolása óta „az Egyesült Királyságban egyik merénylet a másik után következik, méghozzá soha nem látott ütemben és mértékben”. Hozzátette, hogy a közel-keleti háború miatt az MI5 még nagyobb figyelmet szentel az Egyesült Királyságot is veszélyeztető iráni állami agresszió kockázatára. Esmaeil Baghaei, az iráni külügyminisztérium szóvivője elutasította az MI5 vezetőjének vádjait.

Kína vonatkozásában McCallum azt mondta, hogy az Egyesült Királysággal fenntartott gazdasági kapcsolat segít a biztonság megalapozásában. A BBC szerint később azonban azt is mondta, hogy 20 ezer olyan emberről tudnak, akit a Kínai Kommunista Párt megkörnyékezett.

Az MI5 vezetője arról is beszélt, hogy a szélsőséges politikai nézetek az utóbbi időben különösen a fiatalok között, az online térben terjednek. Hozzátette, az Egyesült Királyságban terrorista akciók miatt vizsgált személyek mintegy 13%-a 18 év alatti volt, ami háromszoros növekedés az elmúlt három évben.

Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke elismerte a McCallum által vázolt „józan megállapításokat”. Ugyanakkor kijelentette, az embereket „meg kell nyugtatni, a biztonsági szolgálataink ugyanis világszínvonalúak, és mindent megtesznek a biztonságunk érdekében”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!