Annyi erdőt irtottak ki tavaly a világon, mint Lettország teljes területe

2024. október 9. – 05:49

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan sok erdőt irtottak ki tavaly a világon, mintha eltűnne a föld színéről Lettország, az erdőirtások mennyisége 45 százalékkal haladta meg az előírt szintet, derül ki kutatószervezetek és civil társadalmi szervezetek kedden megjelent jelentéséből. A Forest Declaration Assessment Forests under fire című jelentése szerint tavaly 6,37 millió hektár erdőt irtottak ki világszerte, így az erdők pusztulását nem sikerül olyan mértékben és ütemben megállítani, ami szükséges lenne ahhoz, hogy teljesüljön a 2030-ig kitűzött cél, azaz az erdőirtás megszüntetése. Erre több mint 100 ország vállalkozott még az ENSZ 2021-es klímakonferenciáján Glasgow-ban.

„Már csak hat évre vagyunk attól, hogy elérjük a globális célt az erdőirtás megszüntetésére, és az erdőket továbbra is riasztó ütemben irtják, rongálják és gyújtják fel” – mondta Ivan Palmegiani, a Climate Focus klímaváltozás ellen és a fenntartható fejlődésért küzdő szervezet tagja, a jelentés egyik szerzője. Azt mondta, hogy az erdőirtás globális szinten nem javult, hanem rosszabbodott az évtized eleje óta. Szerinte lehet javítani a helyzeten, de ehhez elsősorban a fejlett országoknak kell csökkenteniük a túlzott fogyasztásukat, és támogatniuk kellene az erdőben gazdag országokat.

A jelentés szerint 96 százalékban a trópusi régiókban történik erdőirtás, Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben is elmarad az éves céltól, Egyedül Óceánia érte el azt. Az erdőirtás oka elsősorban a mezőgazdaság, az útépítés, a tüzek és a kereskedelmi fakitermelés volt. A jelentés szerint Brazília, Indonézia, Bolívia és a Kongói Demokratikus Köztársaság vesztette el a legnagyobb erdőterületeket. Bár Brazíliában a legnagyobb mértékű az erdőirtás világszerte, itt előrelépés is történt: az Amazonas-vidéken az erdőirtás 62%-kal csökkent 2022-höz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!