Trump titokban Covid-teszteket küldhetett Putyinnak

2024. október 8. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump az elnöksége leteltével legalább hét alkalommal beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – állítja Bob Woodward új, War című könyve.

Egy alkalommal Trump kiküldött egy asszisztenst, hogy bizalmas legyen a beszélgetés, írja a New York Times a könyv alapján.

A könyv szerint Trump még az elnöksége alatt 2020-ban, akkor még egészen ritkaságnak számító koronavírus-teszteket küldött az orosz elnöknek, aki kifejezetten aggódott a lehetséges fertőzések miatt. Putyin állítólag azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy ne tegye nyilvánossá a gesztust, mert politikai kár származhat belőle.

A New York Times szerint Woodward (aki újságíróként a Watergate-botrány feltárásában is részt vett) könyve új kérdéseket vet fel arról, hogy pontosan milyen viszonyban van Trump és Putyin. Trump Ukrajna megtámadásakor az orosz elnököt „zseni”-nek nevezte, és többször is kritizálta az ukránoknak küldött amerikai segélyeket. Trump nemrég azt állította, hogy ha ő lesz az amerikai elnök a novemberi választások után, akkor még a beiktatása előtt, huszonnégy óra alatt, tárgyalásos úton fogja megszüntetni az orosz-ukrán háborút.

Az a Warból sem derül ki, hogy pontosan miről beszélt Trump és Putyin. A könyvben megszólal Jason Miller, Trump egyik kampányfelelőse, aki nem tudott a hívásokról, de biztos benne, hogy el tudnák érni egymást, ha szeretnék.

Trump idén nyáron Orbán Viktorral is beszélt telefonon.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!