Beperelte a TikTokot egy tucatnyi amerikai állam

2024. október 8. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok több mint egy tucat állama perelte be a TikTokot ara hivatkozva, hogy hozzájárul a tinédzserek mentális egészségügyi válságához. Egy 14 fős államügyészekből álló csoport szerint a platformot irányító vállalat szándékosan használ olyan funkciókat, amikkel függővé tudja tenni a gyerekeket, és meglátásuk szerint emellett szándékosan félrevezették a közvéleményt a hosszan tartó használat biztonságával kapcsolatban.

A TikTok kiábrándítónak nevezte a pert, és közlésük szerint sok állítás pontatlan és félrevezető, írja a BBC. „A TikTok tisztában van vele, hogy a platform kényszeres használata és egyéb káros hatásai amerikai gyerekek és tinédzserek millióinak mentális egészségét pusztítják” – áll kedden benyújtott keresetben.

Letitia James New York-i államügyész kitért a TikTok-kihívásokra, amikben fiatalok haltak vagy sérültek meg, sokan mások pedig „szomorúbbnak, szorongóbbnak és depressziósabbnak érezték magukat a TikTok függőséget okozó tulajdonságai miatt”.

Egy 15 éves fiú például Manhattanben azért vesztette életét, mert felült egy mozgó metró tetejére buliból. Anyja később TikTok-videókat talált ilyen metró-szörfözésekről a telefonján. „A TikTok azt állítja, hogy platformjuk biztonságos a fiatalok számára, de ez messze nem igaz” – közölte Letitia James az akciót bejelentő közleményében.

A kereset emellett kiemel több problémás funkciót, ami káros a fiatalok mentális egészségére: ide sorolják az alvást megzavaró riasztásokat vagy az olyan videókat, amelyek eltűnnek, és arra késztetik a felhasználókat, hogy gyakran ellenőrizzék a felületet, valamint a szépségszűrőket is, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy javítsák megjelenésüket.

A keresetet külön-külön benyújtották 13 állam részéről, illetve Washingtonban is beterjesztették, ahol az államügyész azzal is vádolta a céget, hogy engedély nélkül üzletek az átutalásokkal a „virtuális valuta” ajánlatán keresztül.

A TikTok nincs jó helyzetben Amerikában: áprilisban az amerikai szenátus elfogadta a TikTok betiltását célzó javaslatot, és Joe Biden alá is írta azt. A cégnek így valószínűleg mennie kell, kivéve, ha a kínai anyavállalat, a Bytedance hozzájárul az eladáshoz.

Az államok által indított perekre reagálva a TikTok azt közölte, hogy büszkék a „tizenévesek védelme érdekében végzett munkánkra, és továbbra is elkötelezettek vagyunk iránta, és továbbra is frissítjük és fejlesztjük termékünket.”

Az államok azt kérik az eljáró bíróságtól, hogy tiltsa el a TikTokot a fenti magatartástól, és szankcionálja a vállalatot pénzbüntetéssel. Korábban más államok, köztük Texas és Utah is hasonló keresetekkel próbálták védeni a gyerekeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!