Betilthatja Amerika a TikTokot

2024. április 21. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Törvényjavaslatot fogadott el az amerikai képviselőház: a javaslat a TikTok teljes betiltására tesz kísérletet. Az amerikai kormány ezzel először fogadhat el olyan törvényt, amelyben egy teljes közösségi platformot zárnának ki Amerikából. A javaslat a jövő héten kerül a szenátus elé.

A törvényjavaslat szerzője, Michael McCaul szerint ezzel „megvédik az amerikaiakat, illetve az amerikai gyermekeket a TikTok alkalmazáson át kapott kínai propaganda rosszindulatú befolyásától”. McCaul hozzátette: a TikTok egy kínai „kémballon” az amerikaiak telefonján. A TikTokra vonatkozó javaslat része egy finanszírozási segélycsomagnak. Ennek célja, hogy bevételt termeljen Ukrajna számára, miközben szankcionálja Kínát, Oroszországot és Iránt is.

A törvénytervezet azért került a képviselőház elé, mert egy korábbi törvényjavaslatot frissített a szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke, Maria Cantwell – fél év helyett egy évre hosszabbítva a TikTokot birtokló ByteDance úgynevezett „elidegenítési időszakát”. Azaz Amerika betilthatja a TikTokot, hacsak a kínai cég nem adja el azt valaki másnak.

Márciusban a TikTok kritikusai azzal érveltek, hogy Kína ByteDance nevű cége felhasználói adatokat gyűjthet, amellyel egyben cenzúrázhatja a kínai kormányt elítélő tartalmakat is. A törvényjavaslat megszavazása előtt a kínai külügyminisztérium közleményben figyelmeztette az amerikai törvényhozókat arra, hogy a jogszabály visszaüthet az Egyesült Államokra.

A ByteDance vállalat tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslat miatt, amely szerinte nem szól másról, mint a betiltásról. A kínai közösségi videóalkalmazás használata az amerikai kormányzati eszközökön már egy ideje tilos, ahogy számos szövetségi állam kormányzatának informatikai eszközein sem engedélyezett a TikTok. A mostani törvényjavaslatra a TikTok azt reagálta: „sajnálatosnak tartjuk, hogy a képviselőház a kiemelt külföldi és humanitárius segély álcáját használja arra, hogy ismét elfogadjon egy tiltó törvényjavaslatot, amely 170 millió amerikai szólásszabadságát tiporja porba”.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!