Ír parlamenti képviselőt szervezhettek be az oroszok, zsarolással vehették rá az együttműködésre

2024. október 7. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Szergej Prokopjev nevű orosz kém beszervezett egy írországi parlamenti képviselőt, aki Oroszország érdekeinek megfelelően a Kreml álláspontját terjesztette nyilvánosan – derül ki az Irish Times tényfeltáró cikkéből, amelyről a 444 írt részletesen.

Prokopjev 2019-ben érkezett Írországba, és hivatalosan jogtanácsosként dolgozott az orosz nagykövetségen. Valójába azonban az volt a feladata, hogy hálózatot építsen, forrásokat, információkat szerezzen az ír politika és a média világából. Különösen érdekelték az északír radikális szervezetek és paramilitáris csoportok, ugyanis Oroszország ekkoriban ekkoriban igyekeztek fűteni az írek és az Egyesült Királyság közötti, a brexitből fakadó feszültségeket.

Prokopjev kapcsolatba került egy ír parlamenti politikussal, akit az Irish Times jogi okokból nem nevezett meg, ehelyett Kobalt álnéven hivatkoztak rá. Az ír szolgálatok szemmel tartották Prokopjevet és az általa beszervezett képviselőt, azt azonban nem tudták kideríteni, hogy mivel vették rá az együttműködésre. A pénzügyei nem voltak gyanúsak, ezért a szolgálatok arra jutottak, hogy valószínűleg kompromatot, vagyis zsarolásra alkalmas anyagot gyűjthettek róla, de erre nincs szilárd bizonyíték.

A cikk szerint az oroszok bevetették nála az úgynevezett „mézesbödön-módszert” is: egy dekoratív nő érkezett rendszeresen Írországba, találkozott Kobalttal, majd visszautazott Oroszországba. Az Irish Times szerint Kobalt több olyan dologban is részt vett, amelyek az intézményekbe vetett közbizalmat rombolták, de több részletet nem osztottak meg erről.

Prokopjev írországi tevékenysége 2022-ben, az orosz-ukrán háború eszkalációja után ért véget, amikor három másik orosz „diplomatával” együtt kiutasították őt az országból. Kobalt jelenleg is parlamenti képviselő, az ír hatóságok nem tudták őt mivel megvádolni, mert nem szegett törvényt, nem volt hozzáférése titkosított anyagokhoz, így azokat nem is tudta átadni az oroszoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!