Magyarország mentességet kért az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alól

2024. október 7. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter hivatalosan is mentességet kért Magyarország számára az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól – derült ki a miniszter Facebook-posztjából.

Bóka azt írja, hogy hétfőn levélben tájékoztatta Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosát arról, hogy Magyarország – a Holland Királysághoz hasonlóan – kéri az Európai Unió menekültügyi és migrációs szabályozásaiból való felmentését. A miniszter már korábban is jelezte, hogy ez a kormány szándéka.

Hollandia szeptemberben nyújtotta be hivatalos kérelmét az Európai Bizottságnak, melyben azt kérte az uniós szervtől, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

A mentességről ugyanakkor nem az Európai Bizottság dönt, hanem alapszerződést kellene módosítania a tagállamoknak miatta. Ezt Bóka is elismerte a posztban, és azt írta, hogy Magyarország ennek érdekében megindítja a megfelelő eljárásokat.

Bóka szerint csak akkor lehet megfékezni az illegális bevándorlást, ha a tagállamok „erősebb nemzeti kontrollját” visszaállítják. Hozzátette viszont, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a schengeni övezet mellett, bár szerinte az mostanra széttöredezetté vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!