Greta Thunberg is ott volt a berlini palesztinpárti tüntetésen, amin megdobálták a rendőröket

2024. október 7. – 23:09

Greta Thunberg is ott volt a berlini palesztinpárti tüntetésen, amin megdobálták a rendőröket
Greta Thunberg (középen) a berlini palesztinpárti tüntetésen – Fotó: Christoph Soeder/DPA/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőröket üvegekkel dobálták meg, és Izrael-ellenes jelszavakat kiabáltak azon a berlini tüntetésen, amelyen a svéd környezetvédő aktivista, Greta Thunberg is ott volt, írja a Welt.

A német rendőrség szerint a Berlin-Kreuzbergben tartott palesztinpárti tüntetésen 400 ember vett részt. A dobálás miatt több embert őrizetbe vettek.

A Szolidaritás Palesztinával elnevezésű tüntetést a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának első évfordulóján tartották. Az egyik szervező a megafonba a „Yalla yalla Intifada!”, az „Állítsátok meg a tömeggyilkosságot!” és az „Izrael terrorállam!” jelszavakat skandálta. Sok demonstráló palesztin sálat viselt és zászlókat lengetett.

Elhangzott „A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz” felkiáltás is. Ez a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területre utal, amit az iszlamista Hamász úgy értelmez, hogy Izrael államnak el kell tűnnie onnan. A szövetségi belügyminisztérium szerint ezt a jelszót Németországban tilos használni, ha azt a Hamasz jelképeként értik.

A tüntetésen az újságírókat időnként akadályozták a munkájukban és fenyegették őket. A Hamász egy évvel ezelőtti terrortámadásának civil izraeli áldozatait a tüntetésen nem említették meg. A Hamász által végrehajtott egy évvel ezelőtti kegyetlen mészárlásról és túszejtésről, majd az utána következő súlyos, sok ezer civil palesztin áldozattal is járó, közel kétmillió embert otthona elhagyására kényszerítő izraeli katonai válaszcsapásról ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!