A Moszad 2015 óta lehallgathatta a Hezbollah tagjait a csipogók után felrobbantott adóvevőkön keresztül

2024. október 6. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Washington Post cikke nyomán újabb információk derültek a szeptember 18-án felrobbantott csipogók gyártásáról, illetve azokról az adóvevőkről is, amelyeket az egy nappal későbbi merényletben használtak.

A csipogókról kiderült, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tervezte és gyártotta le őket 2022 és 2023 között. A módosított csipogókban olyan kevés robbanószer volt olyan jól elrejtve, hogy azt még röntgennel sem lehetett felfedezni.

Emellett a kütyüknek volt egy funkciója, ami aktiválta a robbantást: a műszerekre titkosított üzenetről érkezett értesítés, amit csak két gomb egyszerre való megnyomásával lehetett volna megtekinteni. A két kézzel való nyomkodás hatására bekövetkezett a detonáció, amiben a készülék használója mindenképp harcképtelenné vált, de nagyobb eséllyel meg is halt.

A lap az egy nappal később felrobbantott walkie-talkie adóvevőkről pedig azt írta, hogy azok már 2015 óta a Hezbollah birtokában voltak, így az izraeli titkosszolgálat már évek óta lehallgatta a kütyüket használó terroristákat.

A Washington Post cikkének tartalmát bővebben itt szemléztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!