Több ország is katonai repülőkkel és hajókkal készül a Libanonban tartózkodó állampolgárai kimentésére

2024. október 3. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok több tucat katonát küldött Ciprusra, hogy segítsenek, ha evakuálni kell a Libanonban tartózkodó amerikaiakat. Az Egyesült Királyság 700 katonát küldött Ciprusra, hogy segítsenek a már ott állomásozó több száz katonának, valamint két hadihajót is a régióba vezényeltek. Emellett szerdán különjáratokat béreltek az országot elhagyni kívánó britek számára.

Franciaország egy helikopterhordozót küld a Földközi-tenger keleti részére, hogy arról vezényeljék majd az esetleges evakuálást, és Ausztrália is részben a tenger felé oldaná meg az állampolgárai és hozzátartozóik kimenekítését. Emellett többszáz jegyet vettek a Libanonban tartózkodó ausztráloknak, és egy katonai repülőgépet is ciprusra vezényeltek. Kanada valószínűleg az ausztrálokkal közösen, a tengerről menekítené ki a kanadaiakat. Ehhez elvileg kibérelnének egy hajót, ami naponta 1000 embert tud elszállítani.

Belgium, Magyarországhoz hasonlóan felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, ahogy csak tudják, Kína pedig már ki is mentett 200 főt. Spanyolország, Hollandia és Dél-Korea katonai repülőket küldött Libanonba, hogy azokkal menekítsék ki állampolgáraikat. Hollandia közölte, hogy ha marad hely, akkor más országok állampolgárait is elviszik Eindhovenbe. Görögország is evakuációra szólította fel a görögöket, és egy fregatt készenlétben áll, ha segíteni kéne.

Kínaiak ezzel a teherhajóval hagyhatták el Libanon, Ciprusra érkeztek meg – Fotó: Li Jing / Xinhua / AFP
Kínaiak ezzel a teherhajóval hagyhatták el Libanon, Ciprusra érkeztek meg – Fotó: Li Jing / Xinhua / AFP

Ciprus ugyan lassan megtelik külföldi katonákkal, de kénytelen volt Görögországtól segítséget kérni, hogy segítsenek a menekülni vágyó libanoni ciprusiaknak. Nagyjából 1000-1500 ciprusi lehet jelenleg az országban, de valószínűleg csak egy kis részük akarja elhagyni Libanont.

Németország már evakuálta a bejruti követség nem létfontosságú személyzetét és a családtagokat, valamint az egészségügyileg veszélyeztetett németeket Libanonból, és a többi németnek is segít az evakuációban. Lengyelország és Olaszország is kimenekítette a követségi dolgozóinak jelentős részét, és megerősítette az épület védelmét. A külügyminiszter arra kéri az olaszokat, hogy hagyják el Libanont.

(CNN, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!