Melania Trump szenvedélyesen támogatja, amit a Trump-kampány hangosan támad: a nők abortuszhoz való jogát

2024. október 3. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő kedden, egy hónappal a novemberi amerikai választás előtt jelenik meg az Egyesült Államokban Melania Trump első memoárja, a Guardian pedig hozzájutott belőle egy példányhoz. Ebből kiderül, hogy a volt first lady szenvedélyesen kiáll a nők abortuszhoz való joga mellett.

„Mindenképpen garantálni kell, hogy a nők autonóm módon dönthessenek a gyermekvállalásukról, a saját meggyőződésük alapján, a kormány minden beavatkozástól vagy nyomástól mentesen”,

írja Melania című könyvében a republikánus elnökjelölt felesége – egy olyan kampányban, amelyben éppen Donald Trump a nők reproduktív jogait érintő fenyegetései játsszák az egyik főszerepet. Melania Trump szerint ezzel szemben a nők alapvető joga, hogy megszakíthassák a terhességüket, ha akarják, ezt a jogot megtagadni tőlük egyenlő a saját testük feletti kontroll elvételével.

„Egész felnőtt életemben ez volt a meggyőződésem”, írta.

Melania Trump megérkezik a 2024-es republikánus nemzeti konvenció utolsó napjára a Fiserv Forumba a wisconsini Milwaukee-ban, 2024. július 18-án – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP or licensors
Melania Trump megérkezik a 2024-es republikánus nemzeti konvenció utolsó napjára a Fiserv Forumba a wisconsini Milwaukee-ban, 2024. július 18-án – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP or licensors

Donald Trump felesége ritkán nyilvánít politikai véleményt a nyilvánosság előtt. Mint a Guardian megjegyzi, az, hogy Melania teljes mellszélességgel támogatja az abortuszjogokat, nemcsak azért figyelemre méltó, mert a házastársa egy abortuszellenes programmal induló republikánus elnökjelölt, hanem azért is, mert Trump elnöksége alatt a nők reproduktív jogai súlyosan csorbultak, miután az amerikai legfelsőbb bíróság egy 49 évvel ezelőtti döntését felülbírálva eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét, a Roe kontra Wade néven elhíresült bírósági precedenst. Ezzel az Államokban az abortusz egyéni jogi státusza megszűnt, a terhességmegszakításról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe utalták át.

Donald Trump a szeptemberi elnökjelölti vitában bátor döntésnek nevezte az abortuszjog alkotmányos védelmét garantáló Roe kontra Wade ítélet felülbírálatát, és azt mondta: valakik babákat akarnak kivégezni. Mikor Kamala Harris arról beszélt, hogy ha Trumpot újraválasztják, országos abortusztilalmat fog bevezetni, Trump hazugságnak nevezet a kijelentést, szerint mindenki azt akarja, hogy a tagállamok maguk dönthessenek az abortusz kérdésében.

Trump nemrég ismét vitába keveredett arról, hogy novemberben az abortuszjogok védelme mellett fog-e szavazni Floridában, ekkor azt mondta, hogy nemmel voksol. Márpedig ha Melania Trump könyvéből indulunk ki, ő az abortuszjogok megtartása mellett szavaz majd.

„A következő generációnknak tudást, biztonságot, védelmet és vigaszt kell nyújtani, és fel kell számolni az abortuszhoz kapcsolódó kulturális megbélyegzést”,

fogalmaz a volt first lady, aki a reproduktív jogokért tüntetőkkel szemben is kifejezte szolidaritását.

A vékony memoárban a volt first lady ír a szlovéniai fiatalkoráról, a New York-i modelléletéről és „a férfi iránti szerelméről, akinek a harmadik felesége lett”. Pedig az abortusz kérdése mellett a bevándorlási politika néhány kérdésében sem értett egyet a férjével, többek közt azért, mert maga is bevándorló.

Melania korábban azt mondta: „Az időnkénti politikai nézeteltérések köztem és a férjem között a kapcsolatunk részei, de úgy gondolom, ezeket inkább négyszemközt kezeljük, mintsem hogy nyilvánosan vitára hívjam ki őt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!