Akár 40 légitársaságnál is lehetnek olyan Boeingek, amikben biztonsági kockázatot jelentő alkatrészek lehetnek

2024. október 1. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgős biztonsági ajánlásokat adott ki az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) múlt héten, miután februárban a United légitársaság egyik Boeing 737 Maxánál közlekedés közben beragadtak a kormányvezérléshez szükséges pedálok – írja a Guardian. A hivatal hétfőn azt közölte, hogy szerintük akár 40 légitársaság is használhat olyan Boeing 737-eket, amelyeknek biztonsági kockázatot rejtő alkatrészekkel szerelték fel a pedálját. Úgy gondolják, hogy az üzemeltetők nem tudhattak a biztonsági kockázatot jelentő alkatrészekről.

„Aggódunk, hogy más légitársaságok nem tudnak arról, hogy ilyen elemek vannak a 737-es repülőgépeiken” – írta Jennifer Homendy, a hivatal elnöke hétfőn a Szövetségi Légügyi Hivatal vezetőjének, Mike Whitakernek küldött levelében. A hivatal aggódik, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) mindaddig nem vette elég komolyan ezt a kérdést, amíg az NTSB ki nem adta a sürgős biztonsági ajánlásról szóló jelentését, ugyanakkor az FAA szerint ez nem így van, és bejelentették, hogy októberre további vizsgálatokat terveznek.

A United légitársaság a múlt héten közölte, hogy a kérdéses kormányvezérlő alkatrészek csak kilenc, eredetileg más légitársaságok számára gyártott 737-es repülőgépen voltak használatban, és az alkatrészeket az év elején mind eltávolították. Az NTSB csütörtöki tájékoztatása szerint az amerikai légitársaságok egyetlen 737-es repülőgépe sem üzemel az érintett alkatrészekkel, amelyeket néhány 737 Max és az opcionális leszállítórendszert tartalmazó, korábbi generációs 737 NG repülőgépbe építettek be.

A Boeing augusztusban közölte, hogy tájékoztatta „az érintett 737-esek üzemeltetőit”. A Guardian hétfői megkeresésére még nem válaszoltak.

A Boeing mögött nehéz hónapok állnak. Szeptemberben sztrájkot hirdetett 30 ezer dolgozójuk, év elején pedig kiszakadt az egyik repülőjük ajtaja, és azóta rendszeresen hasonló problémák merülnek fel, ami jelentős részben épp a vállalati kultúrára vezethető vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!