Amerikai források szerint Irán rakétatámadást indíthat Izrael ellen

2024. október 1. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint vannak arra utaló jelek, hogy Irán hamarosan ballisztikus rakétatámadást indíthat Izrael ellen. „Aktívan támogatjuk a védelmi előkészületeket, hogy megvédjük Izraelt ezzel a támadással szemben” – mondta a Fehér Ház tisztségviselője a CBS Newsnak.

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője kedden azt közölte, hogy amerikai tisztviselők arról tájékoztatták az IDF-et, hogy Irán „a közeljövőben” rakétákat lőhet ki Izraelre. „Jelenleg nem észleltünk Iránból Izrael felé indított légi fenyegetést” – mondta Hagari, hozzátéve, hogy „a múltban is komolyan vették ezt a fenyegetést, és most is komolyan veszik”. Az izraeli légierő repülőgépei folyamatosan járőröznek az égen, „a védelmi rendszereink a legmagasabb fokú készenlétben vannak” – mondta az IDF szóvivője.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége kedden biztonsági riasztást adott ki, amelyben felszólították az Izraelben lévő összes amerikai kormányzati alkalmazottat és családtagjaikat, hogy „a jelenlegi biztonsági helyzet miatt” keressenek menedéket.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után nem sokkal Irán valóban rakétatámadást indított Izrael ellen. A helyi sajtó szerint Irán több mint 100 rakétát lőtt ki, szinte egész Izraelben megszólaltak a légi támadásra figyelmeztető szirénák. A támadás fejleményeit itt tudja követni.

Irán legutóbb áprilisban lőtt ki ballisztikus rakétákat Izraelre, megtorlásul a damaszkuszi iráni konzulátus elleni izraeli csapásért, amelyben több magas rangú iráni katonai parancsnok meghalt. Irán akkor több mint 300 rakétát és drónt lőtt ki Izrael irányába, de az izraeli légvédelem gyakorlatilag az összes fegyvert hatástalanította. Csak kisebb károkról érkeztek jelentések, valamint arról, hogy egy 10 éves kislány „súlyosan megsérült egy elfogott rakéta repeszétől”, de az IDF további áldozatokról nem számolt be.

Amerikai tisztviselők kedden a CBS Newsnak azt mondták, hogy az újabb iráni támadás legalább akkora vagy még nagyobb lehet, mint az áprilisi volt. A tisztviselők szerint Irán augusztus eleje óta készen áll arra, hogy rövid időn belül ismét csapást mérjen Izraelre. „Egy közvetlen katonai támadás Irán részéről súlyos következményekkel járna” – mondta a fehér házi forrás.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok „nagyon szorosan követi a közel-keleti eseményeket”, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme mellett.

Az izraeli hadsereg múlt hét pénteken egy bejrúti légicsapás-sorozatban megölte a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot, aki a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt. Nem sokkal később Izrael likvidálta a Hezbollah vezetőjének lehetséges utódját is. Az IDF azóta „korlátozott, helyi és célzott” szárazföldi hadművelet indított az Irán által támogatott Hezbollah ellen Dél-Libanonban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!