Izrael korlátozott szárazföldi akcióra készül Libanonban

2024. szeptember 30. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni háború következő szakasza, és Izrael várhatóan szárazföldi offenzívát is indít Libanon területén. Galant szerint az akció lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését. Egy amerikai tisztviselőre hivatkozva a BBC arról ír, hogy Izrael korlátozott szárazföldi offenzívára készül Libanonban, amely már hétfőn elkezdődhet.

Az izraeli hadsereg a pénteki bejrúti légicsapás-sorozatban megölte a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot, aki a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt. Naim Kasszem sejk, a Hezbollah főtitkárhelyettese hétfőn arról beszélt szintén a BBC beszámolója szerint, hogy a libanoni szervezet készen állnak az izraeli támadásokra, és hogy a lehető leghamarabb megválasztják a szervezet új vezetőjét.

Joe Biden amerikai elnök eközben hétfő délután egy sajtótájékoztatón ismét azonnali tűzszünetre szólította fel Izrael és a Hezbollah vezetőit.

Szintén hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök háromperces videóüzenetben beszélt Irán népéhez, ahol kijelentette, Irán vezetői Gáza védelméről beszélnek, miközben egyre mélyebbre taszítják az országot a háborúba. Netanjahu szerint nincs olyan ország a Közel-Keleten, ahova Izrael keze nem érne el, hogy megvédje polgárait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!