A gleccserek olvadása miatt átrajzolják a svájci-olasz határt

2024. szeptember 30. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc pénteken jóváhagyta, hogy Európa egyik legmagasabb hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matterhorn alatt határszakasz módosítását, az olaszok is hamarosan aláírhatják a megállapodást, amit egy közös bizottság terjesztett elő még 2023-ban – számolt be az esetről a BBC. Az újrarajzolt határokat mindkét fél gazdasági érdekeinek megfelelően határozták meg.

A határkiigazítás Plateau Rosa régióban lesz, a Carrel menedékhely közelében, a legnagyobb síközpont pedig a svájci oldalon lévő Zermatt.

A svájci-olasz határ jelentős része gleccserek vagy állandó hóval borított területeken halad át, de az olvadó gleccserek hatására ezek a természetes határok eltolódnak. A két ország ezért törekszik a határ kiigazítására.

A BBC emlékeztet arra, hogy a svájci gleccserek térfogatuk négy százalékát veszítették el 2023-ban, ami a valaha volt második legnagyobb veszteség a 2022-es rekordot jelentő hat százalékos zsugorodás után.

Az olvadás hátterében az egymást követő nagyon meleg nyarak és a 2022-es téli nagyon alacsony havazás áll – állapította meg a svájci gleccserfigyelő hálózat, a Glamos.

A felmelegedés hatására egy harminchét éve eltűnt német hegymászó maradványait is megtalálták tavaly egy olvadó gleccseren az ikonikus hegycsúcs közelében.

A pontos határmódosítások végrehajtására és a megállapodás közzétételére akkor kerül sor, ha mindkét ország aláírta azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!