Egy 1986-ban eltűnt német hegymászó maradványait találták meg egy olvadó svájci gleccseren

2023. július 27. – 20:15

Egy 1986-ban eltűnt német hegymászó maradványait találták meg egy olvadó svájci gleccseren
Az eltűnt hegymászó bakancsa – Fotó: a svájci Wallis (Valais) kanton rendőrsége / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy harminchét éve eltűnt német hegymászó maradványait találták meg egy olvadó gleccseren Svájc ikonikus hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matterhorn közelében, írja az MTI.

Hegymászók a Matterhorn lábánál, Zermatt mellett húzódó Theodul-gleccseren július 12-én találtak csontokat, bakancsot és túrafelszerelést. DNS-vizsgálattal megállapították, hogy a maradványok egy meg nem nevezett 38 éves német férfihoz tartoznak, aki 1986 szeptemberében tűnt el egy túrán.

Wallis (Valais) kanton hatóságai közzétettek egy fényképet, amelyen egy fél pár bakancs kandikál ki a hó alól.

A klímaváltozás miatt olvadó és zsugorodó gleccserekből az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban kerülnek felszínre rég eltűnt emberek maradványai és tárgyak.

A Matterhornon 2015-ben megtalálták a maradványait két fiatal japán hegymászónak, akik egy hóviharban tűntek el 1970-ben. Az eltűntek kilétét ugyancsak DNS-vizsgálattal állapították meg.

A svájci gleccserek tavaly gyorsabb ütemben olvadtak, mint a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta bármikor, tömegük hat százalékát veszítették el, csaknem a kétszeresét annak, mint amennyi az előző rekordévben, 2003-ban olvadt el.

A globális felmelegedés korszaka véget ért, de ez nem örömhír, mert az ENSZ-főtitkár António Guteres szerint átléptünk a globális megfövés érájába. Mindezt azután mondta, hogy a legmelegebb három hetet élte át az emberiség a mérések kezdete óta, és valószínűleg minden idők legmelegebb júliusa lesz az idei.

„Az éghajlatváltozás itt van. Ez félelmetes. És ez még csak a kezdet. Még mindig lehetséges a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni, és elkerülni az éghajlatváltozás legrosszabbját. De csak drámai, azonnali klímavédelmi intézkedésekkel”

– mondta Guterres.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!