A nőkről beszélt Ferenc pápa egy belga katolikus egyetemen, az egyetem azonnal elhatárolódott tőle

2024. szeptember 29. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Alig pár perccel azután, hogy beszédet tartott Ferenc pápa az egyik belga katolikus egyetemen, az intézmény gyors el is határolódott tőle. Az egyházfő szombaton tartott beszédet a Leuveni Katolikus Egyetemen annak 600. évfordulóján. Beszédében nagyrészt a éghajlatváltozás elleni küzdelemről esett szó, de válaszolt a hozzá érkezett kérdésekre is, többek között a nők a katolikus egyházban betöltött szerepéről.

A belga egyetemen egy levelet is felolvastak a pápának, amelyben az állt, hogy „az egyház történelme alatt visszatérően láthatatlanná tették a nőket, mi a helyzet most velük az egyházban?”. Ferenc pápa elkente a kérdésre adott válaszát, arról beszélt, hogy az egyházat jelentő olasz „chiesa” szó is nőnemű. A pápa ezután arról beszélt, hogy a nőiesség „a gyümölcsöző fogantatásról, a tápláló és éltető odaadásról szól” – fejtette ki, kijelölve ezzel a nők helyét a társadalomban. „A nő Isten népében egy lány, egy testvér, egy anya” – mondta az egyházfő.

A belga egyetem a pápa látogatása után közleményt adott ki, amelyben azt írják, nem értik és elítélik a pápa nézeteit „egyetemünk helyteleníti Ferenc pápa konzervatív álláspontját a nők társadalomban betöltött szerepével kapcsolatban”. Szerintük a pápa válasza determinizál, elhelyezi a nőket előre a társadalmi szerepvállalásban. Az egyetem diákjait is megdöbbentette, hogy a nők szerepét a pápa az anya-feleség szerepkörre redukálja.

Az egyházfő belgiumi látogatásának hangulata fokozódik azután, hogy pénteken keményen nekiment a pápának a belga király és kormányfő. Többet kell tennie a katolikus egyháznak a gyermekek elleni szexuális visszaélésekkel szemben – mondta Ferenc pápának meglepő őszinteséggel Alexander de Croo belga kormányfő pénteken. „Manapság ezért a szavak nem elegendőek, konkrét lépéseket kell tenni” – jelentette ki a miniszterelnök a belgiumi látogatáson tartózkodó egyházvezetőnek.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!