Keményen nekiment a pápának a belga király és kormányfő

2024. szeptember 27. – 20:42

Keményen nekiment a pápának a belga király és kormányfő
Fotó: Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Többet kell tennie a katolikus egyháznak a gyermekek elleni szexuális visszaélésekkel szemben – mondta Ferenc pápának meglepő őszinteséggel Alexander de Croo belga kormányfő pénteken a Politico szerint. „Manapság ezért a szavak nem elegendőek, konkrét lépéseket kell tenni” – jelentette ki a miniszterelnök a belgiumi látogatáson tartózkodó egyházvezetőnek.

Ferenc nem éppen jókor érkezett a királyságba, ahol egyházi szexuális abúzusokról szóló hírek okoztak botrányokat, emiatt több flamand (Belgium hollandus része) politikus is bojkottálta a találkozót. De Croo elmondta még, hogy meg kell hallgatni az áldozatokat, akiknek joguk van az igazsághoz, a jogsértéseket pedig ki kell vizsgálni.

A találkozón jelen volt az államfő, Fülöp király is, aki szerint az egyháznak fáradhatatlanul kell dolgoznia az áldozatok kompenzálásán. Ferenc pápa elismerte, szégyen az egyház számára minden ilyen ügy: „Ez szégyen. Egy szégyen... Ma, magában az egyházban történik ez a bűn. Az Egyháznak szégyellnie kell, bocsánatot kell kérnie, és meg kell próbálnia keresztény alázattal megoldani ezt a helyzetet.”

Belgiumban még tavaly robbant ki a botrány egy dokumentumfilm miatt, amiben abúzust átélt emberek beszélték ki fájdalmukat. A film készítőit szerintük azóta hívják a dühös vagy épp szorongó emberek, áldozatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!