Az izraeli hadsereg szerint Libanon rakétát lőtt ki Izraelre, ezrek menekülnek Libanonból

2024. szeptember 28. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg szerint Libanon rakétát lőtt ki szombaton Izrael középső részére, ami egy nyílt területen zuhant le, írja a Reuters. Az IDF az X-en posztolt az incidensről, azt írták, vizsgálják az esetet. Közben a Hezbollahhoz kötődő al-Manar helyi csatorna arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg szombat hajnalban is folytatta Bejrút déli elővárosainak, a Hezbollah síita milícia fellegvárának légicsapás-sorozatát.

A Reuters és az AP hírügynökség is azt írja, hogy több száz, autókba zsúfolt család menekült el, miután az izraeli hadsereg evakuálásra szólított fel. Az éjszaka közepén dugók alakultak ki a libanoni főváros utcáin, amik éjjel általában kihaltak. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint egyik napról a másikra ezrek menekülnek Libanonból Szíriába.

„A helyzetértékelésnek megfelelően az IDF három tartalékos zászlóaljat hív be operatív tevékenységre és a védelem megerősítésére” – írja az izraeli hadsereg közlése alapján a Reuters. A hírügynökség szerint az IDF közölte, hogy a behívás az ország központi parancsnokságára vonatkozik, amely az Izrael által megszállt Ciszjordániát foglalja magában, nem pedig az északi részre.

A brit Guardian a libanoni állami média tudósítására hivatkozva azt írja, hogy legalább 11 orvos, ápoló és mentős meghalt, 10 másik pedig megsebesült az izraeli támadásokban, amelyek egy kórházat is értek. A helyi médiajelentések szerint a támadásokat az izraeli határ közelében, Taybeh és Deir Serian városokban hajtották végre.

Izrael pénteken nagyszabású légicsapást hajtott végre magyar idő szerint kora este az Iránból támogatott Hezbollah libanoni síita milícia központi parancsnokságának bejrúti épülete ellen. Több vezető izraeli és amerikai lap is úgy értesült, hogy a támadás célpontja a Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah sejk volt, késő este pedig izraeli illetékesek már azt az információt szivárogtatták ki, hogy sikerült likvidálni a rendkívül befolyásos vezetőt.

Az IDF azt állítja, hogy megölték a Hezbollah vezetőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!