New York Times: Fújnak Bidenék az izraeli vezetésre, mert nem szóltak a Hezbollah-vezér megölése előtt

2024. szeptember 28. – 20:58

New York Times: Fújnak Bidenék az izraeli vezetésre, mert nem szóltak a Hezbollah-vezér megölése előtt
Az amerikai elnök, Joe Biden kezet ráz az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval a washingtoni Fehér Házban 2024. július 25-én – Fotó: Jim WATSON / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a Fehér Házban senki sem fog sírni Hasszán Naszrallah, a Hezbollah terrorszervezet pénteken megölt vezetője után, a történtek mélyíthetik a szakadékot az amerikai és izraeli vezetés között – írja a New York Times. Benjamin Netanjahuék ugyanis nem szóltak előre Joe Bidenéknek arról, hogy légitámadással készülnek kiiktatni a libanoni fővárosban, Bejrútban tartózkodó Naszrallahot. Biden kormánya nemrég még a franciákkal közös kezdeményezést, egy 21 napos tűzszünetet próbált tető alá hozni, most meg azt kéne megakadályozni, hogy az egész régió háborúba süllyedjen.

Biden végül csak szombaton, helyi idő szerint reggel adott ki közleményt a történtekről. Közölte, nem sajnálja Naszrallah megölését, aki több száz amerikai haláláért is felelős volt. Ugyanakkor arra kérte a feleket, „deeszkalálják a zajló konfliktusokat” és diplomáciai úton vessenek véget a fegyveres harcnak. Biden a térségben tartózkodó amerikai katonai erőket is arra utasította, hogy védekezésre készüljenek, rettentsenek el mindenkit az agressziótól és csökkentsék egy regionális háború kitörésének esélyeit. Naszrallahról közölte:

„Egy izraeli légicsapás miatti halála igazságszolgáltatás számos áldozata, köztük több ezer amerikai, izraeli és libanoni civil számára.”

Biden szerint maga Naszrallah döntött úgy 2023. október 7., a Hamász Gázából kiinduló, Izrael elleni támadása után, hogy északi frontot nyit a közel-keleti konfliktusban. Az amerikai elnök leírta még, hogy Libanonban tárgyalásokat folytatnak a fegyvernyugvásról, és hogy az otthonaikból elmenekült emberek biztonságban hazatérhessenek. „Ideje lezárni ezeket a megállapodásokat, megszüntetni az Izraelt érő fenyegetéseket, és a tágabb értelemben vett közel-keleti régió nagyobb stabilitását elérni” – közölte Biden.

Ugyan nem kritizálta nyíltan Izraelt, Biden és kormánya nem örül neki, hogy szövetségese önjáró lett. Ez a sokadik eset, hogy Netanjahu egyeztet Washingtonnal lépései előtt. Ez azért is rossz, mert belerondíthat az amerikai elnökválasztási kampányba, Biden kormányát – és az elnökjelölt, illetve jelenlegi alelnök Kamala Harrist – jobbról és balról is érhetik kritikák a közel-keleti helyzet kezelése miatt.

Az izraeli kormányhoz közelálló források azt mondták, hogy félreértés történt, és az amerikai tűzszüneti tervet még nem is járt Netanjahu vagy biztonsági kabinete előtt. Biden környezete azonban csalódott és dühös volt, egyesek szkeptikusak is voltak az izraeli magyarázattal. Ugyanakkor az izraeli fél gyaníthatta, hogy Amerika nem örülne Naszrallah kiiktatásának feltétlenül.

Sőt az is felmerült a Biden-csapatban, hogy Netanjahu direkt Donald Trump kampányát segíti a kényelmetlen, nem egyeztetett lépésekkel. A republikánus döntéshozók már kritizálták is a Biden-kormányt, amiért tűzszünettel akarja visszafogni Izraelt. Mike Johnson házelnök és több jobboldali vezető közös közleményben „jelentős lépésnek” nevezte a Közel-Kelet számára Naszrallah halálát. A demokrata oldalról is talált ezzel egyetértő véleményeket a NY Times, akad, aki soha vissza nem térő alkalomnak látja a Hezbollah kiiktatását a libanoni politikából.

Irán válaszával is számol az Egyesült Államok, mint áprilisban. Akkor Izrael kilőtt egy szíriai épületet, ahol több iráni vezető tisztviselő is volt, erre válaszul Irán mintegy 300 rakétát és drónt indított Izrael felé. Az izraeliek amerikai és szövetséges segítséggel elsöprő többségüket leszedték. Az valószínű, hogy Naszrallah megölésével Izrael átlépett egy határt, és Irán ezúttal durvább, többnapos támadással válaszolhat.

Viszont a Hezbollah ha tud is majd nagyot ütni, azt csak lassan tudja megtenni, mivel Izrael annyira lefejezte a parancsnoki szintet a szervezetben. Emellett a csipogók és walkie-talkie-k felrobbantásával a kommunikációs is nehézkessé vált a Hezbollahon belül.

A NY Times arról is ír, hogy Kaszim Szolejmáni, a külföldi milíciákat is koordináló iráni Kudsz Erők parancsnokának még Donald Trump idején való megölése sem vezetett eszkalációhoz, pedig mindenki erre számított. Irán megtámadott pár iraki amerikai bázist, de ezzel letudta a bosszút. Ellenben azok a jóslatok sem jöttek be, hogy Szolejmáni halálával visszavesz a határain kívüli műveletekből, azóta is bőszen támogatja a térség félkatonai csoportjait Libanontól Irakon át Jemenig. Sőt, nemrég kiderült, Donald Trump megölésén is dolgoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!