Botrány Ausztriában: SS-dalt énekeltek a temetésen, amelyen FPÖ-s politikusok is jelen voltak

2024. szeptember 29. – 00:37

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztriában vasárnap tartják a választásokat, amelyen az előrejelzések szerint a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kaphatja a legtöbb szavazatot. A választások időpontjától minden bizonnyal egyáltalán nem függetlenül a szavazás előtt egy nappal a Der Standard egy olyan cikket közölt, amely szerint az FPÖ néhány magas rangú politikusa pénteken egy olyan temetésen vett részt Bécsben, ahol az elhunyt emlékére egy régi SS-himuszt is elénekeltek.

A lap videót is közölt a temetésről. A felvételek alapján a temetésen ott volt az FPÖ országos tanácsának tagja, Harald Stefan és Martin Graf, valamint Norbert Nemeth frakcióvezető. Ők mindannyian az FPÖ színeiben indulnak a vasárnapi választáson: Stefan az FPÖ bécsi tartományi listáján az első helyen áll, Graf a harmadikon, Nemeth a szövetségi lista kilencedik helyén. Rajtuk kívül megjelent a temetésen Johann Gudenus, az FPÖ korábbi frakcióvezetője is. Ott voltak a FPÖ-höz kötődő, szélsőjobboldali identitárius mozgalom tagjai is.

A temetésen a párt „nagy öregjétől”, Walter Suchertől vettek végső búcsút. Sucher 40 évvel ezelőtt az FPÖ kerületi képviselője volt, emellett egy német nacionalista diákszervezet tagja is, ami az FPÖ szélsőjobboldali szárnyához tartozik. Sucher 2006-ban azzal keltett feltűnést, hogy az FPÖ egyik konferenciáján azt mondta: „Mindannyiótokat üdvözlöm egy szívből jövő Heil-lel!”.

Erről nyilván mindenkinek a náci köszöntés jut az eszébe, de ő azzal nyugtatta a hallgatóságot, hogy ez az, „ami valóban a mi régi üdvözlésünk”. Az akkor 72 éves Sucher arról is beszélt, hogy a „Wenn alle untreu werden” kezdetű SS-himnuszt szerinte ma is énekelni kellene (a dal első két sora az, hogy ha mindannyian hűtlenné válnak, mi akkor is hűek maradunk).

Pénteki bécsi temetésén ez megtörtént, a náci „hűségdal” is elhangzott Sucher sírjánál. Az eredetileg a 19. században született dal később az SS egyik legismertebb dala lett a náci időkben. Nem véletlen, hogy az SS korabeli daloskönyvében az előkelő harmadik helyen szerepelt. A bécsi temetésen ráadásul azt a változatát énekelték, amely a „szent német birodalmról” szól. Az osztrák sajtóban megszólaló szakértők szerint a dalnak ez a strófája sértheti az osztrák törvényeket.

A videófelvételről az nem derült ki, hogy a temetésen az FPÖ képviselői is énekelték-e a tiltott dalt, de az sem látható, hogy az SS-re emlékező dal felhangzása miatt elhagyták volna a megemlékezés helyszínét.

Az eset miatt élesen bírálták az Osztrák Szabadságpártot a Zöldek, az SPÖ és a Neos is, a történtek miatt zsidó diákok panaszt tettek. Az Osztrák Szabadságpárt azzal reagált, hogy tiszteletlenség egy temetésből politikai ügyet kreálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!