Megint levest öntöttek Van Gogh festményeire, miután börtönt kaptak a korábban ugyanígy cselekvő aktivisták

2024. szeptember 27. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken három aktivista újból leöntötte Vincent van Gogh 1888-ban és 1889-ben készült Napraforgók című festményeit a londoni Nemzeti Galériában, írja a BBC. Ez órákkal azután történt, hogy a Just Stop Oil nevű szervezet két másik aktivistáját börtönbüntetésre ítéltek, amiért korábban ugyanígy leöntöttek levessel egy képet a kőolaj elleni tiltakozás gyanánt.

A kiállítás látogatói próbálták rávenni őket, hogy ne tegyék, azonban most is lezajlott az akció. Az aktivisták azt kiabálták, a jövő nemzedékei úgy tekintenek majd a most elítéltekre, mint akik a történelem jó oldalán állnak. A két képet elvitték átvizsgálni, nem keletkezett kár bennük. A mostani elkövetőket is letartóztatták rongálás vétségének gyanújával, szabadlábon védekezhetnek.

A korábbi elkövetők még 2022 októberében tették ugyanezt, őket idén nyár elején találták bűnösnek, most pedig a börtönbüntetésüket hirdették ki. Már több hasonló akciót hajtott végre a Just Stop Oil csoport, tavaly egy 1600-as évekből származó műalkotást vettek célba, amelyet már 1914-ben nőjogi aktivisták is megrongáltak a nők szavazati jogát követelve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!