Netanjahu: Izrael békére törekszik, de az életéért küzd

2024. szeptember 27. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Az országom háborúban áll, és az életéért harcol. Ellenségeink nemcsak minket akarnak elpusztítani, hanem a civilizációnkat is, és mindannyiunkat vissza akarnak taszítani a zsarnokság és a terror sötét korszakába.” – mondta Benjámin Netanjahu, Izrael miniszerelnöke az ENSZ-közgyűlésén tartott beszédében pénteken, írta a Reuters.

Izrael külügyminisztere korábban elutasította a tűzszünetet, amelyet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió javasolt, Izrael hadserege pedig folytatta az Irán által támogatott Hezbollah libanoni célpontjainak támadását. Ennek ellenére Netanjahu a közgyűlésen tartott beszédében azt mondta, Izrael a következő napokban folytatni fogja a tárgyalásokat a libanoni tűzszüneti javaslatokról.

Beszédében igyekezett Iránt hibáztatni a konfliktusért.

Azt mondta, Izrael hét fronton védekezik Iránnal szemben. „Nincs olyan hely Iránban, amelyet Izrael karja ne érne el. Ez igaz az egész Közel-Keletre. Az izraeli katonák nem voltak vágóhídra vezetett bárányok, hanem nagy bátorsággal vágtak vissza” – mondta Netanjahu. Beszédét megtapsolták, de néhány küldött, köztük az irániak is, kisétáltak a teremből. Netanjahu beszédében azt is elmondta:

„Van még egy üzenetem a gyűlésnek és a világnak: Győzni fogunk!”

A Hezbollahot támogató Irán elnöke hétfőn azzal vádolta meg Izraelt, hogy próbálja behúzni az országát egy kiterjedt közel-keleti háborúba. Maszúd Pezeskian a New York-i ENSZ-közgyűlés előtt beszélt arról, hogy Izrael „csapdákat állít” Iránnak, hogy belekényszerítse a konfliktusba. Netanjahu szerint a gázai háború akkor érhet véget, ha a szintén Irán által támogatott Hamász fegyveresei, akik október 7-én támadást hajtottak végre Izraelben, leteszik a fegyvert és szabadon engedik a túszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!